Was Fabien Neretsé verantwoordelijk voor gruwelijke dood Claire?

25 jaar na dato start assisenproces over dood Claire Beckers in Rwanda

Martine Beckers met Claire (rechts).
Jan De Meuleneir/ Photo News Martine Beckers met Claire (rechts).
Donderdag start voor het Brusselse hof van assisen het proces tegen Fabien Neretsé, die terechtstaat voor betrokkenheid bij oorlogs- en genocidemisdaden in 1994 in Rwanda. De 71-jarige Rwandees, die in Frankrijk woont, zou betrokken geweest zijn bij de moord op 13 mensen, onder wie de Belgische Claire Beckers, haar man en haar dochter Katia. 

Zo’n 25 jaar geleden vielen er naar schatting 1 miljoen doden bij de genocide in Rwanda. De dood van tien Belgische para’s zit in het collectieve geheugen, maar daarnaast werden ook 12 burgers met Belgische roots gedood. Een van hen was Claire Beckers uit Overijse. Samen met haar man had ze eerst in Overijse gewoond, om dan naar Rwanda te verhuizen. Claire runde er het eerste ijssalon ooit in Kigali. De enige beschuldigde is Fabien Neretsé, een landbouwingenieur die verantwoordelijk was voor de Rwandese dienst voor de verkoop en export van koffie. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij dertien moorden en drie pogingen tot moord in 1994. De moord op Claire en haar gezin hoort bij de eerste reeks moorden die hem ten laste wordt gelegd. 

Fabien Neretsé.
Photo News Fabien Neretsé.

“Slachtoffers aangewezen”

Neretsé woonde in een wijk samen met zijn vrouw en vijf kinderen. Ook de familie van Claire en twee andere families van Tutsi-origine woonden in die wijk. Op de bewuste dag probeerden deze drie Tutsi-families een kamp van de Verenigde Naties te bereiken. Twee dagen voordien waren de slachtingen door de Hutu’s op de Tutsi’s in Kigali begonnen. De drie families verzamelden op het terrein van een van de families toen er eerst een vrachtwagen met militairen arriveerde en nadien ook een tweede met Interahamwe-milities. De familieleden werden geslagen en naar de achterkant van het huis gebrach. Daar openden de militairen het vuur.  Tien mensen, onder wie Claire, kwamen om. Een elfde persoon werd gedood toen hij even verderop probeerde door een militaire wegversperring te geraken. Toch slaagden twee tieners erin om aan de schietpartij te ontsnappen. Ook een 14-jarig meisje kwam er met lichte verwondingen van af.  

Getuigen

“Neretsé en zijn huisbediende Emmanuel hebben de militairen en de Interahamwe op de hoogte gebracht van het nakende vertrek van de families”, luidt de beschuldiging. Volgens een van de getuigen was de huisbediende samen met de Interahamwe aanwezig tijdens de feiten. Een andere verklaart dat hij de beschuldigde zag kijken naar de vertrekvoorbereidingen van de slachtoffers en dat hij de militairen het huis van een van de families heeft aangewezen. Volgens nog een andere getuige werd Neretsé gevreesd in de wijk en leidde hij een Interahamwe-militie. Een andere getuige zegt dan weer dat er volgens haar maar twee mensen de militairen op de hoogte konden brengen, met name Neretsé of één andere buur.  

Martine Beckers
Photo News Martine Beckers

Ontkent alles

Neretsé zelf ontkent formeel dat hij zijn buren heeft aangegeven. “Ik had zelfs helemaal geen huisbediende die Emmanuel heette”, zei hij in ondervragingen. Volgens Neretsé was zijn familie in maart 1994 zelf het doelwit van aanvallen in Kigali. De zeventiger staat ook terecht voor een tweede reeks misdaden, waarbij twee mensen gedood werden. Die zouden begaan zijn in mei en juni 1994 in Mataba, zijn geboortedorp in het noordwesten van Rwanda. Ook bij die moorden ontkent hij elke betrokkenheid. 

Martine Beckers, zus van Claire, was een van de drijvende krachten achter de zoektocht naar de schuldigen. “Ik hoop dat de waarheid boven zal komen op het proces, en dat gerechtigheid geschiedt. Ik heb lang moeten wachten op dit proces, waarvan velen niet geloofden dat het ooit zou plaatsvinden. Ik ben niet uit op wraak maar wil de waarheid horen”, blikt ze vooruit. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.