Vrijspraak voor afwezige bijzitters die oproepingsbrief niet ontvingen

Baert Marc
Opnieuw is een reeks afwezige bijzitters door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot boetes van 600 euro. Enkelen werden niettemin vrijgesproken. “Wij hebben nooit een oproepingsbrief ontvangen”, voerden ze aan.

In totaal kwamen op 14 oktober 2018 meer dan 420 voorzitters en bijzitters niet opdagen in één van de stembureaus in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Het parket stuurde al die mensen een minnelijke schikking van 250 euro en 370 van hen betaalden die ook. 90 mensen die niet betaalden, kregen een dagvaarding in de bus en moeten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden. Een tweetal weken geleden werden al 18 bijzitters veroordeeld tot boetes van 600 en 800 euro. 

Werken

Een tweede reeks van 19 hoorde deze week hun vonnis. Eén man had aangevoerd dat hij in de periode van de verkiezingen in Kinshasa had verbleven, maar kon niet verklaren waarom hij dat niet had laten weten aan de vrederechter. Twee mensen hadden voorgehouden dat ze de ochtend van de verkiezingen moesten werken en dus niet konden optreden als bijzitter, en een andere man meende dat hij niet mocht bijzitten omdat hij een strafrechtelijke veroordeling had opgelopen. Zij kregen allemaal een boete van 600 euro.

Brief niet ontvangen

Opmerkelijk was echter dat verschillende mensen uit dezelfde regio, Wezembeek-Oppem en Overijse, een gelijkaardig excuus aanvoerden. Zij beweerden allemaal dat ze nooit een oproepingsbrief hadden ontvangen, noch via de gewone post, noch via aangetekend schrijven. In de meeste dossiers kon de rechter wel het document van bpost terugvinden dat moest aantonen dat er een aangetekend schrijven was aangeboden, en in die dossiers werden ook geldboetes van 600 euro opgelegd. De mensen bij wie dat niet het geval was, werden vrijgesproken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.