Taalrelletje over meertalige reclame

Meerderheidspartijen Open Vld en Overijse2002/N-VA zijn het oneens over de verspreiding van meertalige of uitsluitend anderstalige reclame door handelaars. Terwijl de partij van burgemeester Inge Lenseclaes die reclame liever niet in de brievenbussen ziet, maken de liberalen er geen probleem van.

Een bericht van Overijse2002/N-VA op haar Facebookpagina zet kwaad bloed bij Open Vld. In dat bericht zegt de partij van burgemeester Lenseclaes dat de verspreiding van anderstalige reclame onaanvaardbaar is en lanceert men meteen een vraag aan het gemeentebestuur om hiertegen op te treden. "We merken dat er de laatste tijd meer en meer anderstalige reclame van handelaars in de brievenbussen verschijnt", zegt Inge Lenseclaes. "We zijn een eentalig Vlaams gemeente en sturen dan ook al jaren brieven naar handelaars om hen daaraan te herinneren. Nu we merken dat handelaars opnieuw dergelijke reclame versturen, zullen we opnieuw brieven versturen met de vraag hiermee te stoppen."

Grondwet schenden

"Puur populisme in al zijn pracht", klinkt het dan weer bij coalitiepartner Open Vld. "De verkiezingscampagne gaat van start en de ware aard van Overijse 2002/N-VA komt naar boven", zegt Sébastien Dewailly, bestuurslid bij Open Vld. "Ze vragen aan het gemeentebestuur gewoonweg om de grondwet te schenden. En dit is onaanvaardbaar en schandalig, vooral als men weet dat er ongeveer veertig procent anderstaligen in Overijse wonen. Een beetje respect voor onze democratische waarden en normen is toch op zijn plaats. Voor de commerciële wereld geldt trouwens de taalvrijheid." (RDK)