Roemeense dieven riskeren tot 4 jaar cel

BEJAARD SLACHTOFFER KOMT ZELF VERHAAL HALEN OP RECHTBANK

Slachtoffer G. (84) uit Overijse in de rechtbank.
Foto WHW Slachtoffer G. (84) uit Overijse in de rechtbank.
Zeven Roemenen riskeren celstraffen tot 4 jaar voor meerdere diefstallen in heel Vlaanderen. Ze deinsden er niet voor terug om zelfs hun kinderen in te zetten, met als doel zoveel mogelijk te stelen. Tientallen keren sloegen de minderjarigen toe. In Overijse maakten ze een bejaarde vrouw 500 euro afhandig. Zij kwam gisteren naar de rechtbank om haar geld terug te eisen.

De 84-jarige G. was de enige van de vele slachtoffers die naar de rechtbank was gekomen om zich burgerlijke partij te stellen. Op 15 december maakte ze kennis met twee minderjarige telgen van de bende.

Stomp in de buik

De bejaarde vrouw, die slecht te been is, was geld aan het afhalen in een KBC-filiaal in Overijse toen een van hen plots met een papier naast haar stond te zwaaien. "Ik had mijn bankkaart al in de machine gestoken en mijn code ingetypt toen hij met een papier mij afleidde. Ik vroeg nog wat hij wilde van mij en duwde het papier weg. Een vriend van hem was ondertussen aan mijn andere kant komen staan. Ik kreeg nog een stomp in de buik waarna ze zijn weggelopen", klonk het voor de rechter. Al snel bleek dat de tweede jongeman 500 euro had afgehaald tijdens het afleidingsmanoeuvre van zijn kompaan.

Alweer op vrije voeten

Toen G. hoorde dat de daders geklist waren, besloot ze zelf naar de rechtbank te komen. "Ik wil mijn 500 euro terug en enkel zo kan dit er misschien van komen. Wie niets doet, krijgt niets", klinkt het bij het slachtoffer. "Ik hoop ook dat ze enkele jaren in de cel vliegen. Dat verdienen ze. Zelfs gewoon geld afhalen, kan al niet meer door zo'n mensen." Haar belagers bleken echter niet voor de rechter te verschijnen, omdat ze minderjarig waren. Ze verschenen voor de jeugdrechter en lopen alweer vrij rond. Volgens het parket bevinden ze zich ondertussen in Zwitserland, waar ze al opnieuw opgepakt werden voor diefstallen.


Gisteren wel aanwezig op het beklaagdenbankje: verschillende familieleden van hen. Uit onderzoek was immers gebleken dat er eind vorig jaar en begin dit jaar in heel Vlaanderen verschillende soortgelijke diefstallen waren gebeurd door jonge Roemenen, die 'gestuurd' werden door hun ouders en grootouders. Hierbij bleef het niet bij diefstallen in banken. Een ander lid van de families drong zelfs een rusthuis binnen waar ze gewoon juwelen van de bewoners trok en de benen nam.


Bij een huiszoeking kwam een ander lid van de bende aangereden met zijn bestelwagen vol werkmateriaal, buit van een eerdere inbraak.

Kinderen inschakelen

"Het enige doel van de twee betrokken families was om zoveel mogelijk geld verdienen met misdrijven", aldus het parket. "Hierbij betrokken ze zonder enige schaamte hun kinderen, die dagelijks op pad trokken om diefstallen of inbraken te plegen. Op telefoontaps is duidelijk te horen hoe zij hun ouders moesten inlichten over de buit die ze vergaard hadden."


Tegen drie kopstukken werd vier jaar cel gevorderd, Vier kleinere garnalen hangen celstraffen van twee en drie jaar boven het hoofd. Te streng, aldus de verdediging. "Je kan hen verwijten dat ze gefaald hebben in hun opvoeding. Ze waren echter niet zelf betrokken bij de diefstallen. Het is gemakkelijk om naar hen te wijzen. Hun kinderen zelf zeggen dat zij het waren, en niet hun ouders."


Uitspraak volgt op 14 juli.