Opnieuw zwaar ongeval: Dorpsraad herhaalt eis voor meer controles en beperktere snelheid

Bij het ongeval kwam een wagen tegen café De Welkom terecht.
Dieter Nijs Bij het ongeval kwam een wagen tegen café De Welkom terecht.
Na het zware ongeval van vrijdagavond, waarbij een wagen tegen café De Welkom terecht is gekomen, herhaalt de Tombeekse Dorpsraad opnieuw hun bezorgdheden. “Er zijn meer controles nodig op dat punt én de snelheid moet beperkt worden tot 50 kilometer per uur”, aldus Jan Van Brabant, voorzitter van de dorpsraad van Tombeek. 

Vrijdagavond gebeurde omstreeks 19 uur een zwaar ongeval op de Waversesteenweg. Om nog onbekende reden kwam een wagen die richting Waver reed in contact met een tegenligger die richting Overijse reed. Een van de wagens kwam vervolgens terecht tegen café De Welkom. “Twee getuigen hebben gezien hoe een vrouw met haar voertuig Toyota aan het zwalpen was. Hierdoor kwam ze op de andere rijstrook terecht en is daar frontaal ingereden op een voertuig KIA in de andere rijrichting. Aanvankelijk bleek de man die in het aangereden voertuig zat, in zeer kritieke toestand en levensgevaar te zijn. Daarom werd er een verkeersdeskundige aangesteld, die tot dezelfde bevindingen kwam als wat de getuigen vertelden. Er was geen sprake van overdreven snelheid, mevrouw testte ook negatief op alcohol. In de loop van de avond is de toestand van de man gestabiliseerd. Waarom mevrouw aan het zwalpen was, blijft voorlopig onduidelijk, ze zal nog verhoord worden”, aldus het parket Halle-Vilvoorde. Het is niet de eerste en jammer genoeg waarschijnlijk ook niet de laatste keer dat er op de bewuste plek een zwaar ongeval gebeurt. Op 26 oktober 2018 gebeurde een dodelijk ongeval op het kruispunt van de Lanestraat en de Waversesteenweg tijdens de spits. Een motorrijder kruiste toen automobiliste die uit een zijstraat kwam. Hij probeerde nog te remmen maar kwam ten val met fatale gevolgen. “Sinds dat ongeval zijn er nog zeker drie zware ongevallen gebeurd op die plek”, aldus Jan Van Brabant, voorzitter van de dorpsraad van Tombeek. 

In oktober 2018 kwam een motorrijder om het leven vlakbij de plek waar de twee auto’s vrijdag botsten.
Dieter Nijs In oktober 2018 kwam een motorrijder om het leven vlakbij de plek waar de twee auto’s vrijdag botsten.

Snelheidsbeperking én controles

Volgens Van Brabant wordt er véél te snel gereden op de Waversesteenweg. De oplossing is dan ook logisch. “Er mag daar momenteel 70 kilometer per uur gereden worden. Eigenlijk is dat vanaf garage Leroux tot aan de frituur bebouwde kom, waarbij 50 kilometer per uur veel geschikter is qua snelheid. De Waversesteenweg is een gewestweg dus hopelijk nemen zij de gepaste maatregelen”, aldus Van Brabant. Bovendien worden er volgens de inwoners van Tombeek op de bewuste plek geen controles gedaan op de steenweg. “Waardoor er in de praktijk dus nog veel sneller gereden wordt”, voegt Van Brabant eraan toe, “daarom vragen we meer controles, eventueel in de vorm van flitspalen. Het zal de veiligheid ten goede komen.”

Dieter Nijs

3 à 4000 wagens

Daarnaast is het opvallend dat het kruispunt ook in de nieuwe lijst van gevaarlijke punten niet opgenomen is. In Tombeek hopen ze dat dit vroeg of laat toch eens zal veranderen en het kruispunt eindelijk gecatalogeerd wordt als zwart punt. Daarnaast beklemtoont de Dorpsraad hun tweede eis nog eens. “Op werkdagen rijden er 3 à 4000 wagens door Tombeek. Het vele verkeer dat dagelijks door de Vorststraat, Bergstraat, Lanestraat en Kerkstraat rijdt, kiest die route omdat de afrit Waver-Noord van de E411 verzadigd is. Automobilisten rijden daarom via de afritten Rosières en Overijse om zo via Tombeek naar de industriezone in Waver te gaan. Het staat los van het ongeval dat vrijdag gebeurde maar ook dit zorgt voor enorm veel overlast en gevaarlijke verkeerssituaties in onze gemeente. Hier moet verandering in komen", besluit Van Brabant.

Dieter NijsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.