Het moet veiliger en fleuriger

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN OVERIJSE

Het onaantrekkelijke dorpscentrum van Jezus-Eik is dringend aan vernieuwing toe.
Baert Marc Het onaantrekkelijke dorpscentrum van Jezus-Eik is dringend aan vernieuwing toe.
Het onaantrekkelijke dorpscentrum van Jezus-Eik is dringend aan vernieuwing toe. Het centrum ligt vlak bij de E411. Op welke manier kan de gemeente de dorpskern veiliger en aangenamer maken?

"De krijtlijnen voor een betere Jezus-Eikse kern werden deze legislatuur al uitgetekend met een masterplan, een RUP en een betere verbinding met het Zoniënwoud", zegt burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse 2002/N-VA). "Met het masterplan wordt de woontypologie in een verkeersluwe en een groene omgeving aangemoedigd. Ondertussen weten we ook van de hogere overheid dat het opschuiven van het E411 op- en afrittencomplex richting Brabantlaan er komt. Tot slot zal de Wawa-site een nieuwe poort tot het Zoniënwoud vormen."


CD&V legt de verantwoordelijkheid vooral bij het gewest. "Het is onbegrijpelijk dat iedereen die via de E411 vanuit Oudergem naar de Brusselse ring richting Zaventem wil door het centrum van Jezus-Eik gestuurd wordt", zegt lijsttrekker Danny De Kock. "Kan dat verkeer niet keren op de Brusselse binnenring in Groenendaal? Daarnaast moeten we er bij het gewest op blijven aandringen om het centrum van Jezus-Eik verkeersluw te maken. Alleen zo kan het horecaplein aantrekkelijker worden." De nieuwe partij Leefbaar Overijse staat achter het masterplan om van de dorpskern een horecaplein te maken. "Op die manier wordt Jezus-Eik een toegangspoort tot het Zoniënwoud", vindt lijsttrekker Dirk Dewaet. "Er moet wel voldoende parkeergelegenheid komen. Daarnaast is het hoog tijd dat het Leonardkruispunt heraangelegd wordt." (RDK)