Grote kans dat hondentaks volgend jaar verdwijnt

Florian Van Eenoo photonews
De kans is bijzonder groot dat Overijsenaren de hondentaks, 7,4 euro per jaar per viervoeter, vanaf volgend jaar niet meer moeten betalen. De gemeenteraad keurde het voorstel van CD&V afgelopen dinsdag unaniem goed. Het schepencollege nam het op in het beleidsplan, zodat de belasting in 2020 hoogstwaarschijnlijk geschrapt wordt.

Overijse is één van de drie Vlaamse gemeenten waar momenteel nog een hondentaks geheven wordt. Die werd ooit in het leven geroepen om de kosten die een hond met zich meebrengt te dekken. Door de invoering van de hondenpoepzakjes en -vuilbakjes schrapten heel wat gemeenten de belasting de voorbije jaren. Als oppositiepartij vroeg Groen de voorbije zes jaar al meermaals om de taks ook in Overijse te schrappen, maar vandaag betalen de baasjes van de viervoeters nog steeds 7,4 euro per jaar.

Dinsdag vroeg kersvers oppositiepartij CD&V de schrapping van de taks en tijdens de gemeenteraad keurden alle partijen het voorstel unaniem goed. “Eindelijk wil iedereen zich engageren om de taks op te heffen”, zegt een tevreden schepen van Dierenwelzijn Peter Lombaert (Groen). “Overijse2002/N-VA en Open Vld/Groen beslisten het voorstel op te nemen in het beleidsplan, zodat de belasting hoogstwaarschijnlijk volgend jaar geschrapt kan worden.”

Jaarlijks brengt de taks de gemeente zowat 8.000 euro op. Naast Overijse moeten baasjes ook in Wingene en Sint-Gillis-Waas een belasting betalen omdat ze een viervoeter in huis hebben.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.