Gasontploffing in keuken van restaurant: “Werknemers hebben bijzonder veel geluk gehad”

De achterbouw van het restaurant is volledig vernield.
Baert Marc De achterbouw van het restaurant is volledig vernield.
Bij een gasontploffing in restaurant Rustic langs de Brusselsesteenweg in Jezus-Eik (Overijse) zijn donderdagmiddag twee lichtgewonden gevallen. De zaakvoerder en zijn moeder hebben volgens de brandweer bijzonder veel geluk gehad. De kelder en de keuken achter het restaurant zijn wel volledig vernield. Het restaurant zelf bleef gevrijwaard.

De gasontploffing deed zich omstreeks 15.25 uur voor in de kelder onder de keuken van restaurant Rustic langs de Brusselsesteenweg in Jezus-Eik. “De zaakvoerder en zijn moeder waren in de kelder aan het werk en botsten er op een gasfles”, vertelt brandweerofficier Emmanuel Goossens. “De eigenaar draaide de gasfles open in de veronderstelling dat er geen gas meer in zat. Al snel kwam er toch gas vrij, waarop de man de fles meteen dichtdraaide en de kelder samen met zijn moeder verliet. Uiteindelijk kwam het toch tot een zware ontploffing.”

“Toen onze ploegen ter plaatse kwamen, stond de lichtgewonde zaakvoerder ons buiten op te wachten”, gaat de officier verder. “Hij had snijwonden aan zijn armen. Zijn moeder was ongedeerd, maar verkeerde in een lichte shocktoestand. Ze werden beiden ter controle afgevoerd naar het ziekenhuis, maar hebben bijzonder veel geluk gehad. Als ze zich op het moment van de ontploffing nog in de kelder bevonden hadden, was dit ongetwijfeld veel erger afgelopen. Aangezien de volledige keuken instortte en de brokstukken in de kelder vielen, hadden ze dit hoogstwaarschijnlijk niet meer kunnen navertellen.”

De voorkant van het restaurant bleef gevrijwaard.
Baert Marc De voorkant van het restaurant bleef gevrijwaard.

Restaurant gevrijwaard

De schade aan de achterbouw van het restaurant is aanzienlijk. Het dak werd weggeblazen en de kelder en de keuken zijn volledig vernield. Het restaurant zelf bleef gevrijwaard. “Er is geen instortingsgevaar”, aldus nog Emmanuel Goossens. “De keuken en de kelder stortten volledig in, maar het restaurantgedeelte is wel nog stabiel. Ook de omliggende horecazaken liepen geen schade op.”

De broer van de zaakvoerder kwam meteen na de gasontploffing naar het restaurant afgezakt. Hij kon echter niet veel kwijt over de toestand van zijn broer. “Ik weet dat hij slechts lichtgewond is”, vertelde de man. “Hij zei dat hij de keuken aan het reinigen was toen de ontploffing zich voordeed. Mijn broer en mijn moeder werden eigenlijk gewoon uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig liepen ze slechts lichte verwondingen op.”

Om verkeerschaos te vermijden op en rond de Brusselsesteenweg besloot de politie de afritten Jezus-Eik op beide richtingen van de E411 af te sluiten.

Restaurant Rustic staat ondertussen al een tijdje te koop.

Baert Marc