VIDEO. Plofkraak op Argenta-kantoor in Oudsbergen, grote buit wellicht onbruikbaar door inkt

Bij het ontploffen van de geldautomaat werden de biljetten besmeurd met inkt.
Toon Royackers Bij het ontploffen van de geldautomaat werden de biljetten besmeurd met inkt.
Aan het Argenta-bankkantoor in de Pastoriestraat in het Limburgse Gruitrode is woensdagnacht een plofkraak gepleegd. Er is een aanzienlijk bedrag buitgemaakt, maar de biljetten zijn wellicht onbruikbaar gemaakt door inkt.

Omwonenden werden rond 3 uur opgeschrikt door een luide knal. Getuigen spreken over een donkerkleurige Audi met gemaskerde mannen. Politie CARMA ging meteen ter plaatse om vaststellingen uit te voeren en stelde ook een perimeter in. Niemand raakte gewond, maar de gevel van het kantoor liep wel aanzienlijke schade op. “Het gaat vooral om glas dat weggeblazen werd”, zegt Marc Pannekoeke van brandweerpost Bree.

De geldautomaat van het kantoor bevindt zich aan de buitenzijde. De brokstukken lagen door de  explosie tot op de openbare weg. Het gerechtelijk labo en DOVO kwamen ter plaatse om de locatie te onderzoeken en veilig te stellen.

Inkt

Uit het eerste onderzoek blijkt dat een aanzienlijke som geld gestolen werd. De automaat was uitgerust met een plofpatroon waardoor de biljetten met inkt besmeurd werden. 

Rond 8 uur donderdagochtend was het onderzoek ter plaatse afgerond en is het bankkantoor weer vrijgegeven. De brandweer ruimde daarna het puin en maakte het zwaar beschadigde gebouw dicht met houten panelen. De federale gerechtelijke politie Limburg zet het onderzoek verder.

De communicatiedienst van Argenta laat weten dat klanten de komende tijd in Meeuwen terechtkunnen. Er gebeurden eerder dit jaar al plofkraken op Argenta-bankkantoren in Retie (provincie Antwerpen) en in Bree. “Argenta communiceert, omwille van veiligheidsredenen, niet over de maatregelen die genomen worden”, klinkt het.

Enkele brandweermannen vonden tijdens het ruimen van de puin nog enkele eurobiljetten.
RTZ Enkele brandweermannen vonden tijdens het ruimen van de puin nog enkele eurobiljetten.
Enkele brandweermannen vonden tijdens het ruimen van de puin nog enkele geldbiljetten
RTZ Enkele brandweermannen vonden tijdens het ruimen van de puin nog enkele geldbiljetten
Brandweerpost Bree kwam het gebouw inspecteren op instortingsgevaar.
RTZ Brandweerpost Bree kwam het gebouw inspecteren op instortingsgevaar.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter cornelis

  is wel raar, je leest telkens dat er een donkere audi bij betrokken is, met al die anpr camera's in omstreken, moet deze toch te zien zijn,

 • Tom O'Bedlam

  Reden waarom die plofkraken in Belgie gebeuren en niet in Nederland is dat de straffen hier veel kleiner zijn.

 • Jacques Mertens

  Nagenoeg alle plofkraken zijn in Limburg, de meest heimelijke provincie van het land. Niemand heeft iets gezien en niemand kent mekaar.

 • Peter Janssen

  Toch heel merkwaardig vind ik dat met al die camera's overal telkens deze dieven toch spoorloos kunnen verdwijnen?????En wíe draait weeral op voor de schade?

 • raymond van der craen

  Het valt op dat de plofkraken altijd bij Argenta kantoren gebeuren.