Van Afrikaanse katten tot tarantula’s: Natuurhulpcentrum vangt véél in beslag genomen exotische diersoorten op

De serval, een Afrikaanse katachtige.
MMM De serval, een Afrikaanse katachtige.
Het Natuurhulpcentrum heeft sinds juli heel wat exotische diersoorten opgevangen die op diverse plaatsen in Limburg en Vlaanderen in beslag werden genomen. Het gaat van Siberische oehoes tot Afrikaanse katten en tarantula’s. 

Een Amerikaanse, Siberische én Afrikaanse oehoe. Twee bergcaracara’s, een valkachtige is dat. Tarantula’s. Sneeuwgieren. Het lijstje is ontzettend lang. Eind vorig jaar bood het Natuurhulpcentrum al bijstand aan CITES-inspecteurs bij het uitvangen van roofvogels en het helpen controleren van ring- en chipnummers. Er werden toen allerlei soorten gieren, arenden, uilen en kraanvogels gecontroleerd. De resultaten van dit onderzoek leidden tot meer frappante onthullingen.

“Op één locatie werden grote vogels aangetroffen die in kleine, haastig opgezette kooien zaten”, klinkt het. “Meerdere vogels bleken overleden. Het dossier ligt bij het parket.”

In Balen werden twee servals opgehaald. Dat is een Afrikaanse kattensoort dat niet op de Zoogdierenpositieve staat. “In totaal hebben we hier nu vier servals, allen mannetjes die apart zijn opgevangen.”

De roodbroekdwergvalkjes zijn de kleinste roofvogels ter wereld en leven in Zuid-Oost Azië.
MMM De roodbroekdwergvalkjes zijn de kleinste roofvogels ter wereld en leven in Zuid-Oost Azië.

Vijftien tarantula’s

De boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos brachten op 19 juli zes roodbroekdwergvalkjes binnen: de kleinste roofvogels ter wereld uit Indië en Zuidoost-Azië.  

“De meest recente inbeslagname vond dinsdag plaats. Dat waren maar liefst vijftien tarantula’s, verzonden in Zuidoost-Azië en bedoeld voor een spinnenhouder in Hasselt. Maar het transport liep fout. Er zat onder andere geen gezondheidscertificaat bij de dieren, en op de doos werd niet vermeld dat er levende dieren in vervoerd werden. De vijf grootste spinnen zaten in bekertjes, de tien kleinere in proefbuisjes.”

Exotische dieren
MMM Exotische dieren

“Voor de spinnen en vlinders vonden we al een nieuwe thuis in natuur-educatief centrum De Lieteberg in Zutendaal. De andere dieren zijn moeilijker te herplaatsen, maar achter de schermen zijn we al druk bezig ook voor hen de best mogelijke oplossing te zoeken. Die zoektocht kan soms lang duren.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.