Kruispunten op Weg naar Meeuwen heringericht als oplossing voor files

Kruispunt Weg naar Meeuwen met Bedrijfsstraat
Google Maps Kruispunt Weg naar Meeuwen met Bedrijfsstraat
Kruispunt Weg naar Meeuwen met Weg naar Zwartberg
Google Maps Kruispunt Weg naar Meeuwen met Weg naar Zwartberg
Vanaf mei tot en met het najaar zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werk maken van twee kruispunten op de Weg naar Meeuwen die al jaren voor fileleed zorgen. “De pendelaars verliezen er nu heel wat tijd tijdens de spitsuren, het bedrijventerrein is moeilijk bereikbaar en er is veel sluipverkeer in het centrum van Opglabbeek”, vertelt burgemeester Lode Ceyssens (CD&V).

Concreet gaat het om de twee kruispunten met de Bedrijfsstraat en de Weg Naar Zwartberg. Telkens is het aanschuiven geblazen aan de betreffende rotondes. “Het is dan ook niet voor niets één van de eerste problemen die we als fusiegemeente willen aanpakken”, onderstreept Ceyssens. 

“Aan de rotonde met de Bedrijfsstraat richting het bedrijventerrein komt een extra rijstrook voor doorgaand verkeer richting Genk. Zo krijgt de rotonde zelf minder verkeer te verwerken. De rotonde met de Weg naar Zwartberg verdwijnt en maakt plaats voor een met verkeerslichten geregeld kruispunt”, legt schepen van Mobiliteit Marco Goossens (CD&V) uit. Voor verkeer dat van Meeuwen richting Opglabbeek wilt, komt er een afslagstrook zodat doorgaand verkeer geen vertraging ondervindt. “Met deze ingrepen pakken we de pijnpunten aan en zorgen we voor beter doorstromend verkeer”, klinkt het bij Goossens.

Twee fasen 

De voorbereidende nutswerken aan de leidingen starten deze week en duren ongeveer anderhalve maand, met amper hinder voor het verkeer. Vervolgens gebeuren de aanpassingen aan de weginfrastructuur in twee fasen. In een eerste fase, vanaf midden mei, wordt de extra rijstrook ter hoogte van de rotonde aan de Bedrijfsstraat gerealiseerd. In augustus moet deze fase zijn afgerond. Het verkeer blijft in alle richtingen mogelijk via de ventweg Industrieweg-Noord en via een versmalde rijstrook.

Vanaf half augustus wordt het andere kruispunt omgevormd. De doorgang van de N76 naar de Weg naar Zwartberg is in bepaalde deelfasen afgesloten. Gemotoriseerd verkeer van en naar Opglabbeek volgt dan een omleiding over het bedrijventerrein.

Infoavond 

Eind november 2019 moeten de aanpassingen afgewerkt zijn. Omwoners worden op de hoogte gehouden van alle updates. Handelaars op de Weg naar Zwartberg en inwoners van de lokale woonwijken mogen op hun beide oren slapen, want zij blijven altijd bereikbaar. Hetzelfde geldt voor de Industriewegen Noord en Zuid. Wanneer de aansluiting van de Weg naar Zwartberg met de N76 afgesloten is tijdens fase 2, is er vanaf Meeuwen of Genk eerst een omleiding. Voor fietsers en voetgangers wordt altijd een veilige oplossing gezocht, de hinder voor hen zal beperkt zijn. Op dinsdag 7 mei is er ook een infoavond over het project om 20.15 uur in den Ichter.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.