Hoofdbeklaagde grootschalige sigarettensmokkel riskeert twee jaar cel voor faillissementsmisdrijven

Mine Dalemans
Leonardo F. (52) uit Opglabbeek, één van de hoofdbeklaagden in een grootschalig dossier van sigarettensmokkel waarin veertien beklaagden zich binnenkort voor de strafrechtbank in Tongeren moeten verantwoorden, riskeert een celstraf van twee jaar voor faillissementsmisdrijven. Volgens de aanklager zou de vijftiger, net voor het faillissement van zijn firma 500.000 euro van de vennootschapsrekening gehaald hebben. Het geld versluisde hij naar zijn privérekening. “Dat was voor een nieuw project in Spanje, maar dat zou op de zaak gezet worden”, verdedigde F. zich.

“In 2014 stond er nog 500.000 euro op de rekening van de vennootschap,” beschreef aanklager Coppin. “In 2015 was dat bedrag weg. Hij zegt dat hij dat gebruikt heeft voor een project in Spanje, maar daar zijn geen bewijzen van.”  F. stelde volgens de aanklager valse facturen op, maakte een valse leningsovereenkomst om de 500.000 euro uit de zaak te halen, verduisterde activa, hield geen correcte boekhouding bij en gaf de faling van zijn bedrijf niet tijdig aan. “Die man werd ook meermaals veroordeeld, telkens in omvangrijke dossiers. De eerste veroordeling dateert al van 1989. Hij leert blijkbaar niet uit de feiten. Of hij leert er wel uit, want het wordt steeds moeilijker om alles op te sporen, zoals in het grote dossier van de sigarettensmokkel.”

De advocaat van F. gaf enkel toe dat er geen correcte boekhouding werd bijgehouden. Voor de andere tenlasteleggingen vroeg hij de vrijspraak.  “Hij sloot wel een correcte leningsovereenkomst af met het bedrijf. Het feit dat hij het bedrag niet volledig terugbetaalde, betekent niet dat hij die overeenkomst vals is.” De raadsman vroeg om het dossier te voegen bij het dossier van de sigarettensmokkel. “Mijn cliënt zat twintig maanden in de cel. Er zijn toen veel stukken in beslag genomen en daar hebben wij nog altijd geen inventaris van.” De agenda voor de behandeling van de strafzaak van de grootschalige sigarettensmokkel wordt op 28 februari bepaald.

Het vonnis in deze zaak volgt op 26 februari.