Frans (57) weer aan het werk nadat hij in maart zijn hand verloor: “Ik dacht dat ik nooit meer met een vrachtwagen zou rijden”

Al 37 jaar werkte Frans Weltjens (57) uit Meeuwen als kraanvrachtwagenchauffeur voor het bouwbedrijf Gijbels in Oudsbergen. In maart verloor hij echter zijn hand tijdens een tragisch ongeval met een houthakselaar. Vandaag is hij terug aan de slag en zijn positivisme oogst veel bewondering van zijn collega’s. “Ik heb ontzettend veel steun gekregen”, vertelt Frans.

In zijn vrije tijd klust Frans wel eens bij als tuinman. Het was op die manier dat hij  op een gewone zondagmiddag rond 16 uur zijn hand verloor. Even vergeten de motor uit te zetten en het onheil was geschied

Frans Weltjens is in maart zijn hand verloren, maar rijdt vandaag weer met een vrachtwagen.
Karolien Coenen Frans Weltjens is in maart zijn hand verloren, maar rijdt vandaag weer met een vrachtwagen.

Hulpstuk met fles

Plots stortte het leven van Frans helemaal in. “Ik was aanvankelijk erg verdrietig en pessimistisch. Mijn werk was alles voor mij. Ik zag het meer als hobby dan als job. En plots dacht ik dat ik nooit meer met een vrachtwagen zou rijden. Ik zei mijn zoon dat hij mijn vrachtwagen maar moest terugbrengen. Hoewel ik het niet meer zag zitten, bleef ik wel zeggen dat ik er alles aan zou doen om ooit terug te kunnen rijden. Mijn baas Mathi Gijbels (zoon van de voormalige zaakvoerder, red.) beloofde dat hij mij zou helpen. Hij zei dat ik er 37 jaar voor hen was geweest en dat zij er nu voor mij zouden zijn. Dat was een enorme steun voor mij. Al snel maakte ik met een fles zelf een hulpstuk, zodat ik terug bezig kon zijn.”

Sturen met één hand

Vandaag rijdt Frans weer rond met een vrachtwagen. Zijn stuur werd aangepast zodat hij met één hand kan sturen. Ook zijn kraan kan Frans nog steeds bedienen. Om gemakkelijker zijn spanriemen aan te trekken, werd er een magneet geplaatst aan zijn prothese. Bepaalde elementen lopen nu automatisch en trager, maar de job is er wel terug. “Ik geniet nu nog meer van mijn beroep”, lacht Frans.

Frans Weltjens is in maart zijn hand verloren, maar is vandaag alweer aan de slag.
Karolien Coenen Frans Weltjens is in maart zijn hand verloren, maar is vandaag alweer aan de slag.

5.000 hartjes

De collega’s van Frans waren zo geraakt door de veerkracht en de instelling van hun collega dat ze besloten zijn verhaal aan de wereld te vertellen. “Dit kan mensen in een gelijkaardige situatie moed geven”, stellen ze. Daarom maakten ze een video met als doel 5.000 hartjes te behalen. Dat filmpje is te bekijken via deze link.

Frans vindt de steun van zijn collega’s geweldig. “Ze waren er ook al bij toen ik nog in Pellenberg zat en ze hielpen me met de papieren. Net als mijn familie en vrienden zijn ze er altijd geweest voor mij. Ik beleef door alles wat er gebeurd is het leven nog met meer emotie en ik toon dat ook. Aan iedereen die tegenslag kent, zou ik willen zeggen: blijf positief en laat u niet door een handicap. Denk in mogelijkheden, in plaats van in problemen. En aan iedereen die nog twee handen heeft, zou ik zeggen: gebruik ze en doe wat je kan doen, niet alleen met je handen maar ook met hart en ziel.”

Toen Frans zijn hand pas kwijt was, had hij zelf een hulpstuk gemaakt van een fles.
Karolien Coenen Toen Frans zijn hand pas kwijt was, had hij zelf een hulpstuk gemaakt van een fles.
Dankzij dit hulpstuk (met een grote magneet) kan Frans blijven werken.
Karolien Coenen Dankzij dit hulpstuk (met een grote magneet) kan Frans blijven werken.
Frans samen met zijn zus Yvonne, die altijd klaar staat voor hem.
Karolien Coenen Frans samen met zijn zus Yvonne, die altijd klaar staat voor hem.
Zelfs kuisen lukt nog.
Karolien Coenen Zelfs kuisen lukt nog.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Walter Wouters

    Gelukkig werk je niet bij defensie, want als je daar een arbeidsongeval gehad hebt en er letsels aan over houdt, wordt je door de sociale dienst en de officieren behandeld als een paria en krijg je zeer veel mutaties en straffen...............