Belasting van 400 tot 1.000 euro op leegstand

De gemeente Oudsbergen werkt aan een eengemaakt reglement om leegstand, zoals hier op archiefbeeld in Hasselt, 
tegen te gaan.
Mine Dalemans De gemeente Oudsbergen werkt aan een eengemaakt reglement om leegstand, zoals hier op archiefbeeld in Hasselt, tegen te gaan.
In Oudsbergen komt een eengemaakt belastingreglement op leegstand. Op flats, woningen en gebouwen die meer dan twaalf maanden leegstaan, betaal je tussen 400 en 1.000 euro.

2019 wordt beschouwd als een overgangsjaar waarin de verschillende reglementen op elkaar kunnen worden afgestemd. “Met dit reglement harmoniseren we de aanpak van leegstaande gebouwen”, stelt burgemeester Lode Ceyssens (CD&V). “We willen werk maken van een sterk lokaal woonbeleid en verkrotting tegengaan. Daarom voeren we deze belasting in voor heel Oudsbergen.” Als meer dan de helft van de vloeroppervlakte van een gebouwen gedurende een jaar niet gebruikt wordt, is er sprake van leegstand. De eigenaar van het gebouw wordt dan op de hoogte gebracht. “Voor ééngezinswoningen bedraagt de belasting 1.000 euro, voor flats en andere woningen 700 euro. Voor gebouwen is de belasting afhankelijk van de oppervlakte en gaan de tarieven van 400 tot 1.000 euro”, zegt burgemeester Ceyssens. Het belastingtarief gaat omhoog als het gebouw meerdere jaren leegstaat.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.