Seagulls speelt met eigen instrumenten

OUDENBURGSE BAND BIJT SPITS AF OP BUSKERPODIUM LEFFINGELEUREN

Vlnr.: De broers Bavo, Sil en Ward Meeus vormen - what's in a name - Seagulls.
Timmy Van Assche Vlnr.: De broers Bavo, Sil en Ward Meeus vormen - what's in a name - Seagulls.
De Oudenburgse surfers van Seagulls mogen het buskerpodium van Leffingeleuren openen. De broers Meeus bestijgen de planken met zelfgemaakte gitaren. "Het festival zet de echte livemuzikanten centraal", is Sil Meeus fier.

"De meeuwen zijn daar!" De kans zit erin dat je die kreet vrijdag om 21.30 uur hoort op het Leffingse dorpsplein. Broers Sil (27), Ward (25)en Bavo (20) Meeus zijn met Seagulls de openingsact van 'busker stage', het podium dat straatmuziek eert. Seagulls kan je niet in een vakje stoppen: een mix van punk, reggae, dub, blues, indie, roots en americana, overgoten met een sausje va surf. De band greep eerder de overwinning op de talentenjacht van De Grote Post en trad al op op de Paulusfeesten. Dat de Oudenburgse broers op Leffingeleuren staan, is uitzonderlijk. "Dit seizoen speelden we veel in het buitenland", vertelt Sil. "Afgelopen winter vertoefden we drie maanden in Australië waar we op straat en in hostels of cafés optraden. In Nederland brachten we dertien shows in drie weken, zowel op festivals als in kleine clubs. En afgelopen zomer traden we in Frankrijk op, op enkele surfkampen. Daarom is het ontzettend leuk om op Leffingeleuren te mogen staan. Het festival zet échte (live-)muziek bovenaan. Ons optreden vindt plaats op een prima uur en het buskerpodium doet onze muziek alle eer aan. Het valt binnen het gratis gedeelte van Leffingeleuren en heeft dus een groot bereik. Weet je, alles begon hier in 2014", gaat Sil door. "Toen speelde ik nog alleen en akoestisch, op hetzelfde buskerpodium. Daarna sloten mijn broers zich aan."

De band speelt met zelfgemaakte instrumenten, zoals deze ukelele vervaardigt uit een theepot.
Trees Rommelaere De band speelt met zelfgemaakte instrumenten, zoals deze ukelele vervaardigt uit een theepot.

Broederliefde

Terwijl Sil zingt en gitaar speelt, neemt Ward het slagwerk voor zich en bast Bavo erop los. "We komen goed overeen: we zijn zot van surfen en hebben dezelfde muzieksmaak. Dat maakt alles makkelijker." Opvallend: zo goed als alle instrumenten maakt de band zelf. Denk aan een basgitaar gemaakt uit een surfplank, een ukelele uit een theepot en gitaren met kroonkurken als stemvorken. Ook de 'stompbox' en percussie maken ze zelf - vooral Ward toont zich erg handig als ingenieur. "Alleen onze mondharmonica is niet zelfgemaakt", knipoogt Sil. "We proberen zoveel mogelijk materiaal te recycleren. Als surfers zijn we ons bewust van de milieuproblematiek en 'plastic soup'. Maar we staan niet als milieuactivisten op het podium. Alles draait om muziek, het publiek een leuke tijd bezorgen en ons amuseren", maakt Sil duidelijk. Broers Ward en Bavo komen pas vrijdag van vakantie in Frankijk terug. Nét op tijd voor het optreden, dus. "We kennen onze setlist en zijn prima op elkaar ingespeeld. We moeten geen weken op voorhand repeteren. Komende winter willen we opnieuw de opnamestudio induiken." Info: www.leffingeleurenfestival.be.