Ruim 60 inwoners registreren zich als orgaandonor op verkiezingsdag

Heart transplant and organ donation concept. Hand is giving red heart.
thinkstock Heart transplant and organ donation concept. Hand is giving red heart.
Tijdens de verkiezingsdag van 26 mei hebben 64 inwoners zich laten registreren als orgaandonor. Daarmee telt de stad nu 758 geregistreerde donoren. 

In maart nog maakte het stadsbestuur haar ambitie kenbaar om een echte donorstad te worden en snel naar 1.000 geregistreerde orgaandonoren te stijgen. Tijdens de verkiezingsdag van 26 mei werd daarom in de Oudenburgse sporthal een registratiepunt voor orgaandonatie voorzien. “Het registratiepunt was een succes, want 64 inwoners registreerden zich”, meldt schepen Romina Vanhooren (Open Vld). “Oudenburg telt nu 758 geregistreerde orgaandonoren. Op dat cijfer mogen we fier zijn.” Een orgaan donoren kan een leven redden. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is transplantatie van een orgaan namelijk de laatste mogelijke behandeling. Alle Belgen zijn in theorie automatisch orgaandonor. Artsen gaan echter niet zomaar over tot het wegnemen van organen, ook al komt de overledene in aanmerking. In eerste instantie kijkt de arts of de overlevende zijn wil om wel of geen donor te worden heeft geregistreerd. Als dat niet is gebeurd, wordt de vraag gesteld aan de nabestaanden. Weigering door nabestaanden gebeurt in vijftien procent van de gevallen. “Het is belangrijk dat mensen zich registreren”, vervolgt Vanhooren. “Nabestaanden worden op die manier niet belast met een moeilijke keuze en kunnen zo zeker zijn dat de wil van overledene wordt gerespecteerd na hun dood.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.