Publieke raadpleging over nieuwe hoogspanningslijn die stroom van windmolenparken op zee naar binnenland afvoert

Jan De Meuleneir/Photonews
Er is een publieke raadpleging gestart voor de startnota van het project Ventilus. Dat nieuwe hoogspanningsnetwerk zou deels bovengronds, maar grotendeels ondergronds liggen. Naast het polsen van meningen bij inwoners, worden ook infomarkten georganiseerd. 

Ventilus is de nieuwe hoogspanningslijn die de stroom van de (toekomstige) windmolenparken voor onze kust naar het binnenland moet afvoeren. Ventilus loopt dwars door de provincie en wordt ruim 80 kilometer lang. Zowat een kwart daarvan ligt bovengronds. Zo wordt West-Vlaanderen een toegangspoort voor groene stroom. Het exacte traject ligt nog niet vast, maar netbeheerder Elia en de Vlaamse regering willen de mening van de inwoners horen. “Ventilus moet zorgen voor een robuust netwerk en stroomzekerheid”, duidt burgemeester Anthony Dumarey (Open Vld). “Er zijn verschillende trajecten mogelijk. Er is het basisalternatief dat naar voren wordt geschoven. Daarbij wordt gewerkt met een tussenstation in Oostende, waardoor de bestaande 150 kilovolt luchtlijn tussen Brugge en Oostende versterkt kan worden en dus over Oudenburgs grondgebied gaat. Het goede nieuws: de lijn zou bij ons ondergronds komen te liggen. En ook positief is te melden dat de huidige bovengrondse leidingen in de Kwadeweg, op de grens met Bredene, tegelijk onder de grond worden gestopt. Het is echter bijzonder belangrijk om de inwoners van onze stad en de omgeving correct te informeren.” Suggesties kunnen meegedeeld worden via www.ventilus.be. Er staan ook infomarkten gepland in Oostende (dinsdag 14 mei in Duin en Zee, Fortstraat 128), Brugge (donderdag 23 mei in het VAC, Koning Albert I-laan 12) en in Jabbeke (dinsdag 18 juni in het Vrijetijdscentrum, Vlamingveld 40).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.