Proces over dood Amy Love gaat van start

Het dodelijk ongeval op de Markt van Gistel, waarbij de 16-jarige Amy-Love Dewilde uit Oudenburg om het leven kwam, krijgt vandaag dan toch een gerechtelijk vervolg.

Het parket had beslist om de bejaarde vrouw met dementie, die de aanleiding van het ongeval was, niet te vervolgen, omdat ze niet toerekeningsvatbaar is. "Maar daar kunnen de ouders van Amy Love moeilijk mee leven. Hun dochter is gestorven en niemand wordt verantwoordelijk geacht", zegt Johan Platteau, advocaat van de ouders. Hij daagde de demente vrouw en haar echtgenoot voor de rechter via een rechtstreekse dagvaarding.

Toerekeningsvatbaarheid nagaan

De demente vrouw zat op 11 april in de passagiersstoel van de geparkeerde auto en draaide de sleutel om, terwijl haar man om een broodje was. De auto stond in versnelling en schoot vooruit, met de zware gevolgen vandien. "Uiteraard heeft die dame dat niet met opzet gedaan. In de politierechtbank worden echter veel mensen veroordeeld die onopzettelijk iets hebben veroorzaakt. De ouders willen dat iemand verantwoordelijk wordt geacht en op zijn minst berispt wordt. Voor hen gaat het niet om een boete, een celstraf of een schadevergoeding, maar wel om gerechtigheid", besluit advocaat Platteau. Wellicht zal er vandaag niet meteen gepleit worden in de zaak en zal er een deskundige gevraagd worden om de toerekeningsvatbaarheid van de vrouw na te gaan. Zij is juridisch gezien de bestuurster, hoewel ze op de passagiersstoel zat. (BBO)