Krijgt Oudenburg één van de 12 unieke vredesbomen uit Hiroshima?

Een voorbeeldje van een 'ginkgo biloba' of Japanse notenboom
rv Een voorbeeldje van een 'ginkgo biloba' of Japanse notenboom
De stad Oudenburg neemt actief deel aan het internationale netwerk ‘Mayors for Peace’. Daarmee maakt Oudenburg een reële kans om een zogenaamde vredesboom te mogen planten.  

Oudenburg is actief binnen Mayors for Peace, een netwerk dat onder voorzitterschap van de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki en het ondervoorzitterschap van Ieper pleit voor nucleaire ontwapening. Oudenburg is een van de 7.709 wereldwijde lidsteden en stelt zich kandidaat om één van de twaalf vredesbomen uit Japan een plaats te geven in de stad. “Tijdens een bijeenkomst van Mayors for Peace in 2012 in Wenen, Oostenrijk, ontving de stad Ieper van de burgemeester van Hiroshima zaadjes van de boom gingko biloba (ook bekend als Japanse notenboom, red.). De zaden zijn afkomstig van een boom die de atoomaanval op Hiroshima heeft ondergaan en na een tijd opnieuw begon te groeien en bloeien", legt burgemeester Anthony Dumarey (Open Vld) uit. “De groendienst van Ieper heeft de zaden gezaaid en nu zijn de bomen klaar om uitgeplant te worden. Wij hebben ons officieel kandidaat gesteld om een boompje in onze stad te planten, vergezeld door een vredesmonument uit handen van Hiroshima.” 

De kans dat Oudenburg in haar opzet slaag, is naar verluidt reëel. Als alles meezit, komt het boompje begin deze zomer naar de stad. “We denken als locatie aan onder meer het kerkpark, dat we overigens compleet onder handen willen nemen en hopen te kunnen opentrekken, het abtsdomein of het oorlogskerkhof in Westkerke”, besluit Dumarey. Tussen 6 en 9 augustus zal de vlag van Mayors for Peace wapperen aan het stadhuis om de atoomaanvallen van 1945 te herdenken. De actie wordt over de hele wereld voor het eerst georganiseerd. 

Komt in dit kerkpark straks een vredesboom te staan?
TVA Komt in dit kerkpark straks een vredesboom te staan?Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.