Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia stunt met boek over 175 jaar lokale muziekgeschiedenis

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia presenteert een mooi overzichtsboek.
TVA De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia presenteert een mooi overzichtsboek.
De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia presenteert een bijzonder overzichtswerk dat niet alleen de eigen geschiedenis belicht, maar ook de 175 jaar muzikale geschiedenis in Oudenburg. “We mogen gerust eens stoefen met onze vereniging", zegt voorzitter Peter Velle. 

De Oudenburgse harmonie is één van de mooie verenigingen die de stad rijk is en telt meer dan zestig leden. Na een geslaagd lenteconcert met Gene Thomas als centrale gast, weet de muziekkring opnieuw te verrassen. ‘Kroniek van 175 jaar muzikaal leven in Oudenburg’, zo luidt de veelzeggende titel van een knap overzichtsboek waarin ook de 65-jarige geschiedenis van de harmonie zelf aan bod komt. Auteur van de 212 pagina’s tellende turf is Alfred Vermoortel, eresecretaris van Sint-Cecilia. “In januari 1991 werd ik secretaris van de harmonie en erfde ik ook het archief. Ik raakte meteen geïnteresseerd in het verleden en ontdekte in het archief talloze verwijzingen naar het vooroorlogse Oudenburgse muziekleven. De afgelopen jaren bezocht ik in mijn vrije tijd bibliotheken en centra voor familiekunde, maar nam ik ook met omliggende muziekverenigingen contact op. Het 65-jarige bestaan van de harmonie was dé opportuniteit om deze kroniek uit te brengen.” 

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia presenteert een mooi overzichtsboek. Voorzitter Peter Velle (rechts) en auteur Alfred Vermoortel.
TVA De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia presenteert een mooi overzichtsboek. Voorzitter Peter Velle (rechts) en auteur Alfred Vermoortel.

Muziek verbindt

Peter Velle, voorzitter van de vereniging, duidt het belang van de harmonie en muziek. “Ga eens op een zomerse zondagavond luisteren naar een harmonie op het Wapenplein van Oostende. Daar zie je steeds kinderen dansen op de muziek. En muziek, dat blijft het allermooiste. Het verbindt, doet lachen, doet wenen en biedt troost. We mogen gerust eens stoefen met onze Sint-Cecilia, de kwaliteit van ons spel en onze vriendschap. En daar komt nu nog eens een prachtig boek bij”, zegt Velle. Het project kwam mee tot stand dankzij de coöperatieve vennootschap Cera. De kroniek kost 25 euro. Een exemplaar op de kop tikken kan bij de bestuursleden, slagerij Jeroen en Anneleen en slager Stefaan in Westkerke. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.