Daar is veroordeling nummer 42: beroepscrimineel krijgt 40 maanden cel voor nieuwe reeks misdrijven

De man werd veroordeeld voor de rechtbank van Veurne.
BELGA De man werd veroordeeld voor de rechtbank van Veurne.
Een man uit Oudenburg (38) kreeg dinsdag zijn 42ste veroordeling op de rechtbank: 40 maanden effectieve gevangenisstraf. Hij pleegde een nieuwe reeks feiten aan de kust, onder meer diefstal met geweld van een handtas, afpersing en een inbraak in kledingwinkel. Een vrouw die bij sommige feiten aanwezig was, kreeg 20 maanden cel. 

De feiten waarvoor Johannes S. terecht stond, dateren van het voorjaar van 2017. Het begon met een diefstal van werkmateriaal bij zijn voormalige werknemer Bouwgroep Versluys in Oostende. Met dat materiaal brak hij binnen in de winkel van Hunkemöller in De Panne. De man wordt ook verdacht van de diefstal met geweld ten aanzien van een vrouw van middelbare leeftijd in Oostende, waarbij hij haar handtas wegrukte op straat. Een deel van de buit werd op zijn appartement teruggevonden. Voorts stond hij terecht voor afpersing voor 175 euro ten aanzien van een jongeman in Middelkerke en de diefstal van een bromfiets in Middelkerke. Tot slot waren er nog inbraken in Gent en Haaltert, waar hij van afkomstig is. De man woonde al op verschillende plaatsen aan de kust, nu in Oudenburg.

Door drugs

Volgens het openbaar ministerie liep de man al sinds zijn achttien jaar veroordelingen op voor inbraken, diefstallen en verkeersinbreuken. Drugs zijn de rode draad. “Hij kreeg al werkstraffen, probatie-uitstel en korte celstraffen, maar dat zette geen zoden aan de dijk. Enkel een zware celstraf kan deze man tot inkeer brengen”, aldus de procureur tijdens de pleidooien. En zo sprak de rechter 40 maanden cel uit. Daarnaast moet hij in totaal een kleine 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. 

Bulgaarse handlangster

De medebeklaagde, de vrouw die hij kende uit het drugsmilieu van Oostende, was bij sommige feiten aanwezig en gaf dat ook toe. Ze speelde chauffeur en werd daarvoor vergoed, maar wist naar eigen zeggen niet altijd waarvoor. Ze kreeg 20 maanden effectieve celstraf. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • bart devos

    Verdiende straf