40.000 gezinnen zonder stroom

1,5 uur ellende nadat hoogspanningskabel doorbrandt

Omdat de lichten niet werken, regelt de politie het verkeer in de Noordlaan in Torhout.
Lokale politie Kouter Omdat de lichten niet werken, regelt de politie het verkeer in de Noordlaan in Torhout.
TORHOUT/GISTEL/ICHTEGEM/JABBEKE/ OUDENBURG/KOEKELARE - 40.000 gezinnen uit Torhout, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Oudenburg en Koekelare hebben gisteravond maximaal anderhalf uur zonder elektriciteit gezeten. De boosdoener was een doorgebrande hoogspanningskabel van 36.000 volt in de Ringlaan in Torhout. "De oorzaak is onbekend", zegt Björn Verdoodt van Infrax.

Wie gisteravond rond 18.40 uur aan het koken was, moest daar noodgedwongen mee stoppen. Bestuurders waren dan weer verbaasd omdat de verkeerslichten niet werkten en in het Sint-Rembertziekenhuis in Torhout sprongen de noodgeneratoren aan. Zelfs het provinciaal rampenplan werd afgekondigd en brandweerlieden in de zone moesten zich naar de kazernes begeven om uit te rukken bij grote problemen. Uiteindelijk vielen weinig incidenten te bemerken. "De bron van alle problemen lag bij een hoogspanningskabel van 36.000 volt in de Ringlaan in Torhout. Die brandde door. Wat de oorzaak daarvan is, weten we nog niet. Verscheidene kanalen spraken van een brand in een elektriciteitscabine, maar dat was het geval niet. We deden ons uiterste best om zo snel mogelijk terug stroom op de netten te krijgen", vertelt Björn Verdoodt, woordvoerder van netbedrijf Infrax.


Intussen zaten ook de restaurantuitbaters in de regio met de handen in het haar. In La Commanderie in Westkerke was zaakvoerder en kok Laurens Dereu net frieten aan het bakken. "Het is wachten tot we stroom hebben. Intussen geven we de klanten gratis hapjes en drank. Licht maken we met kaarsen. Misschien eens gezellig, maar de stroompanne is hoogst ongelukkig. We beseffen ook dat dit overmacht is", zegt hij.

De doorgebrande hoogspanningskabel van 36.000 volt.
Jan Van Maele De doorgebrande hoogspanningskabel van 36.000 volt.

Verzekeraar

In Jabbeke, Ichtegem, Oudenburg en een deel van Torhout was er rond 19.45 uur opnieuw elektriciteit. Voor Gistel, Koekelare en een ander deel van Torhout was het tot 20.15 uur wachten. "We hebben via omwegen, namelijk andere hoogspanningskabels, opnieuw stroom op de netten gekregen. Het circuit moet altijd gesloten zijn en de hoogspanningskabel in kwestie konden we niet meteen herstellen. Eens het probleem verholpen was, hebben we in verscheidene fasen elektriciteit op het net gestoken. Als dat niet was gebeurd, zou het hele netwerk ontploft zijn", aldus Verdoodt. "Gezien het uur van de onderbreking vermoed ik dat de meeste bedrijven gespaard bleven. Wie last ondervond, spreekt best zijn verzekeraar aan. Die zal dan onze verzekeraar contacteren."

Laurens Dereu van La Commanderie in Westkerke moest even wachten met frietjes bakken.
Bart Boterman Laurens Dereu van La Commanderie in Westkerke moest even wachten met frietjes bakken.