“Schrik van de snelwegparking in Westkerke” krijgt 6 jaar cel: mensensmokkelaar sloeg transmigranten met stokken en bedreigde hen met vuurwapen

De snelwegparking in Westkerke was het werkterrein van de mensensmokkelaar.
Bart Boterman De snelwegparking in Westkerke was het werkterrein van de mensensmokkelaar.
Zijn bijzonder agressieve wijze van handelen leverde hem prompt de bijnaam “schrik van de snelwegparking in Westkerke” op. De Egyptische mensensmokkelaar Mohamed A.A. voerde 8 maanden lang een waar schrikbewind. Hij ranselde transmigranten af met stokken en bedreigde hen met vuurwapens. Vrijdagmorgen veroordeelde de Brugse rechtbank hem tot 6 jaar cel.

“Een zelden geziene brutaliteit.” Ook de Brugse procureur wreef zich even in het haar bij het lezen van het dossier tegen Mohamed A.A. (40). Het onderzoek naar de Egyptenaar ging in begin juli vorig jaar van start, toen een transmigrant bloedend onder een brug in Oudenburg werd aangetroffen. De man legde bij de politie een uitgebreide verklaring af. Hij vertelde hij hoe hij een Egyptische mensensmokkelaar 2.000 euro betaald had om gesmokkeld te worden naar Engeland. Omdat de smokkelaar geen stappen ondernam, ging het slachtoffer verhaal halen. De Egyptenaar had hem vervolgens verschillende klappen gegeven met een stok en uitgehaald met een mes naar z’n arm en borst. Volgens de transmigrant had zijn belager ook een pistool bij. 

Macht consolideren

“In tegenstelling tot andere dossiers gaf het slachtoffer een uitgebreide beschrijving van zijn mensensmokkelaar”, aldus de procureur. “Tijdens twee observaties in de buurt konden we de beklaagde spotten. Nog drie andere slachtoffers die met hem in contact gekomen waren, verklaarden enorm bang te zijn.” In de verblijfplaats van de smokkelaar troffen de speurders een gsm aan. Ze luisterden het toestel af en hoorden Mohamed A.A. spreken over zijn smokkelactiviteiten. “Hij was al 8 maanden actief en laadde 2 tot 3 personen per dag in vrachtwagens. Er werd ook gesproken over confrontaties met Koerdische rivalen. Samen met een Algerijn wilde de beklaagde naar eigen zeggen zijn macht over de snelwegparking in Westkerke consolideren.” 

Voorbeeldstraf

Tijdens het onderzoek doken nog twee andere gewonde illegalen op. Zij werden door A.A. bedreigd met een vuurwapen en één van hen was zelfs bewusteloos geslagen. “Dit is een uitzonderlijk agressief figuur die geen geweld schuwt. Bij z’n arrestatie had hij onder meer een stok met prikkeldraad bij en een mes. Hij stak transmigranten tegen hun wil in koelwagens en beschouwde ze enkel als smokkelwaar. Deze man verdient een voorbeeldstraf.” Ook de strafrechter was vrijdagmorgen die mening toegedaan. Hij veroordeelde Mohamed A.A. tot 6 jaar cel en liefst 32.000 euro boete. De man zelf was zichtbaar aangedaan door die zware straf. Vorige maand had hij nog met klem alle beschuldigingen ontkend. “Ik ben zelf slachtoffer en begrijp niet waarom ik opgesloten zit in de gevangenis”, sprak hij. “Ik wil mijn geluk wagen in Groot-Brittannië en zie me hier nu staan. Die stok had ik enkel bij om mezelf te verdedigen. Het heeft geen haar gescheeld of ik was de voorbije maanden zelf gestorven.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Anne Callebaut

    En ze kunnen daar niets aandoen,typisch Belgie. Laat de bevolking eens optreden,er zullen daar geen smokkelaars meer lopen en transmigranten.

  • Danny Govaerts

    Hij wou zelf naar Engeland en heeft een Egyptisch paspoort. Dat ze eens snel zorgen dat hij zijn straf ginder kan uit zitten . En dat ze hun werk maar afmaken en de Algerijn ook opsporen en het land uit zetten. Enkel zo kunnen ze de smokkel route sluiten.