"Onzekerheid blijft je achtervolgen"

CELINE SAMAEY (22) OVERWINT KANKER EN LOOPT MARATHON VOOR GOEDE DOEL

Celine Samaey overwon schildklierkanker. Ze wil nu via marathons geld inzamelen voor het steunfonds Warriors Against Cancer.
Foto Benny Proot Celine Samaey overwon schildklierkanker. Ze wil nu via marathons geld inzamelen voor het steunfonds Warriors Against Cancer.
Twee jaar geleden werd bij Celine Samaey schildklierkanker vastgesteld. Na een korte, maar intense revalidatie zamelt ze nu via marathons geld in voor het steunfonds Warriors Against Cancer. "Je verwacht nooit op zo'n jonge leeftijd geconfronteerd te worden met kanker", blikt ze sterk terug.

Celine studeert psychologie in Leuven en zit nu in haar tweede master. Ze kende een gewoon studentenleven zoals zo velen: in de boeken duiken, sporten, uitgaan, zich amuseren. Maar plots stond haar wereld op z'n kop.


"Het begon ruim twee jaar geleden. Ik was regelmatig moe, had al eens last van hoofdpijn en kwam ook wat kilootjes bij. Bij dat laatste dacht ik dat het kwam van op kot te gaan en wat ongezonder te leven. Al bij al vermoedde ik niets ernstigs. Tot ik op een dag een gezwel in mijn nek opmerkte. Uit zekerheid ging ik toch eens op controle en uit een eerste punctie moest blijken dat er niks mis mee was. Maar het probleem hield aan en uiteindelijk bleek het om een kwaadaardig gezwel te gaan. Conclusie: schildklierkanker. Daar schrik je enorm van. Je verwacht dit op geen enkel moment. Kanker? Ik was nog maar twintig jaar. Ik onderging een stralingskuur om te kunnen genezen. Ik moest een pil radiojodium slikken en verbleef even in quarantaine. Al bij al was het een korte behandeling, maar wel zeer intensief en zwaar."


Intussen zijn we twee jaar na de feiten. "Om de zes maanden ga ik op controle. De tests tonen perfecte resultaten, maar pas na vijf jaar kan je met zekerheid zeggen of je genezen bent. Kortom: het ziet er goed uit, maar er is toch altijd een beetje onzekerheid en schrik die blijft hangen in het achterhoofd. Ik probeer er niet aan te denken."

Trainen voor marathon

En sport kan daarbij het perfecte verzetje zijn."Ik was sowieso al sportief aangelegd en liep al eens een recreatieve wedstrijd. Maar toen het verdict viel, ben ik gestopt met sporten. Gaandeweg het genezingsproces ben ik terug beginnen te joggen om mijn gedachten te verzetten. Een van mijn wensen was om eens een marathon te lopen. Zo liep ik intussen de halve marathon van Kuurne uit. Maar ik wil er ook een goed doel aan koppelen."

Warriors Against Cancer

Zo botste Celine op Warriors Against Cancer. De vzw steunt kankerpatiënten die doorheen hun behandeling worden getekend met lichamelijke of psychologische letsels. "Op verschillende manieren zamelt de organisatie geld in, waarmee patiënten een financieel duwtje krijgen bij de dure (na)behandeling. Ze verkopen bijvoorbeeld juwelen of kunstzinnige foto's van een fotoshoot met (ex-)kankerpatiënten. Maar er zijn ook privé-initiatieven van leden die geld opbrengen, zoals mijn Marathon Against Cancer. Ik neem op 28 oktober oktober deel aan de marathon van Gent. Particulieren en bedrijven kunnen mij sponsoren om geld in te zamelen. Warriors is een unieke groep. We zijn allemaal lotgenoten en kunnen makkelijk met elkaar praten over kanker. Dat gaat niet altijd zo vlot met andere mensen. Je krijgt snel het gevoel dat ze medelijden met je hebben, maar dat wil ik net niet. Ik voel me steeds sterker worden."


Intussen is Celine hard aan het oefenen op de 42 kilometer lange wedstrijd.


"Ik train volop en loop tien tot zelfs 35 kilometer naar Brugge en terug als voorbereiding. Ik drink ook geen spetter alcohol en volg ik een apart dieet, van onder meer kip en veel groenten. Toch kamp ik nog altijd met de naweeën van het gezwel. Ik heb veel slaap nodig en heb vaak hoofdpijn, maar ik probeer er mee te leven. Met een goeie voorbereiding kan ik zeker de eindmeet in Gent halen. Daarna zal een pintje wel naar binnen gaan", knipoogt Celine besluitend. Wie wil sponsoren, kan terecht op www.marathonagainstcancer.be of een gift storten op BE36 0017 8773 7581.