"Nieuwe zaal is goede zaak voor élke club"

VERENIGINGEN MOETEN VANAF SEPTEMBER 2018 NIET LANGER UITWIJKEN

Leden van Skip Oudenburg zijn tevreden: dankzij de nieuwe zaal zullen ze kunnen trainen op één plek in plaats van op drie verschillende locaties.
Benny Proot Leden van Skip Oudenburg zijn tevreden: dankzij de nieuwe zaal zullen ze kunnen trainen op één plek in plaats van op drie verschillende locaties.
Tegen september volgend jaar kunnen de sportclubs gebruik maken van een nieuwe zaal in sporthal Ter Beke. Op dit moment sporten er zodanig veel verenigingen dat er geen enkel uurtje meer vrij is. De nieuwe zaal van 15 op 25 meter, met tribune, en de vijf extra kleedkamers kosten ruim 1,5 miljoen euro.

De uitbreidingswerken zijn gestart. De huidige sporthal dateert van 1993 en barst uit haar voegen. Meer dan vijftien ploegen komen er trainen met recreanten, senioren en jeugdteams en spelen er ook wedstrijden. Momenteel telt de hal één grote zaal van 44 op 27,5 meter en één kleinere zaal van 16 op 16 meter. Er zijn ook acht kleedkamers. Tegen volgende zomer moet aan de achterkant een nieuwe zaal komen van 15 op 25 meter. Er komen ook vijf extra kleedkamers. Nu ligt er een ongebruikt tennisterrein. "De clubs zullen bij de start van het nieuwe sportjaar, in september, de zaal kunnen gebruiken", zegt sportschepen Ulrike Vanhessche (sp.a). "De zaal is geschikt voor volleybal, badminton, rope skipping, tafeltennis, gevechtssporten en activiteiten van onze sportdienst. Er komt een dempende vloer en een tribune met meer dan tachtig zitplaatsen."

De eerste spadesteek werd gisteren gegeven.
Benny Proot De eerste spadesteek werd gisteren gegeven.

Gewrichten

Skip Oudenburg is een van de clubs die zal profiteren van de uitbreiding. Zo'n 110 leden doen met veel passie aan rope skipping. "Wij trainen elke dag, van maandag tot zondag", vertelt voorzitter Patrick Pollet. "Maar omdat de sporthal niet altijd beschikbaar is, moeten we soms uitwijken naar de turnzaal van het Gistelse Godelievecollege en de basisschool in Roksem. We moeten dus voortdurend ons materiaal verhuizen. En de betonnen vloeren van die turnzalen zijn niet ideaal voor de gewrichten van onze sporters. Dankzij de nieuwe sporthal kunnen we eindelijk al onze trainingen op één locatie organiseren. Ook de vloer daar zal goed zijn voor de knieën van onze sporters."

Een toekomstbeeld van de nieuwe sportzaal.
Timmy Van Assche Een toekomstbeeld van de nieuwe sportzaal.

Boost voor de club

Ook volleybalclub Gistel-Oudenburg kijkt uit naar de uitbreiding. "We benutten als fusieploeg de sporthal van Gistel en Oudenburg, maar moeten ook de sportzaal van het Gistelse KTA tijdelijk gebruiken. Het is niet altijd even leuk om daar te spelen: een oude plankenvloer, geen verwarming...", zucht secretaris Joke Bullynck van VCGO. "In de nieuwbouw zullen onze heren-recreantenploeg en jeugdteams een plekje krijgen. Dat kan een boost betekenen voor de hele club." Ook de lokale basketclub is tevreden. "Dit is een goeie zaak voor alle sportclubs, ook al zullen wij geen gebruik maken van de nieuwbouw. Alle teams krijgen nu wel weer de nodige ademruimte", zegt secretaris Frank Soete.

Naam gezocht

De sportdienst gaat op zoek naar een gepaste naam voor de nieuwbouw. Iedereen mag voorstellen mailen naar sport@oudenburg.be. Schepen Vanhessche benadrukt nog het ecologische karakter van de nieuwbouw. "De bestaande stookplaats wordt vernieuwd, elke kleedkamer krijgt een thermostatische mengkraan en de verwarming gebeurt via stralingspanelen. Alleen de gebruikte zone zal op comforttemperatuur worden gebracht. Ook een zonneboiler, verlichting en ventilatie zijn duurzame aspecten. Door al die maatregelen besparen we ruim 11.200 euro per jaar op onze energiefactuur en stoten we 23,2 ton minder CO2 uit, wat gelijk is aan 3,6 voetbalvelden bos." Ook de bestaande sporthal krijgt gelijkaardige, duurzame verbeteringen.