"Met zo'n pa moet je wel voor Hongarije zijn"

VADER VAN THOMAS KÜ SCOORDE 44 JAAR GELEDEN TEGEN BELGIË TIJDENS EK

Lajos Kü (rechts) speelt in 1978 met Club Brugge de Europacupfinale tegen Liverpool.
Timmy Van Assche Lajos Kü (rechts) speelt in 1978 met Club Brugge de Europacupfinale tegen Liverpool.
Lajos Kü (65), de vader van Thomas Kü (33) uit Oudenburg, scoorde in 1972 tegen België tijdens de troostfinale van het EK."Mijn pa is nog altijd heel geliefd in Hongarije, hij maakt er ook nog voetbalanalyses op tv. Maar wie er ook wint zondag: ik zal tevreden zijn."

17 juni, 1972. De Magische Magyaren uit Hongarije spelen de troostfinale van het Europees kampioenschap tegen gastland België. Raoul Lambert en Paul Van Himst scoren in de eerste helft, in de tweede helft scoort Lajos Kü voor de Hongaren. De match eindigt op 2-1. Voor Hongarije meteen het laatste doelpunt op een Europese eindronde. 44 jaar later zijn de Hongaren er eindelijk weer bij en schoppen ze het zelfs tot de achtste finale. Lajos Kü, volgende maand 66 jaar, speelde in het seizoen 1977-1978 voor Club Brugge met rugnummer 10. Hij speelde onder meer in de finale van Europacup I tegen Liverpool op het iconische Wembley. In die periode leerde hij ook Christine Leoen uit Roeselare kennen, en samen kregen ze met Thomas een zoon. "Ik ben geboren in Oostenrijk, omdat papa toen bij Eisenstadt speelde. Maar toen mama wat heimwee kreeg, keerden we naar België terug", vertelt Thomas (33), die nu al bijna 25 jaar in Oudenburg woont.

Thomas Kü met Hongaars voetbaltruitje en Belgische vlag.
Benny Proot Thomas Kü met Hongaars voetbaltruitje en Belgische vlag.

Voorspelling

"Mijn ouders gingen uiteindelijk uit elkaar, maar mijn band met hen blijft sterk. Mijn papa is nog altijd heel geliefd in Hongarije en maakt er voetbalanalyses op televisie. Hij was een van de weinigen die voorspelde dat de nationale ploeg het zo goed zou doen op het EK. Niemand keek naar onze ploeg op. Het grote publiek kent alleen de intussen overleden voetballegende Ferenc Puskas, nog altijd een grote naam. Mijn papa heeft er ook zijn eigen organisatie, Aranycsapat Alapitvány. Daarmee zet hij zich in voor de hulpbehoevende Hongaren, zowel in het land zelf als erbuiten. Via grote sportevenementen zamelt hij hulpgoederen en geld in. Het project kan op enorm veel bijval rekenen en de Hongaren zijn zot van mijn pa. Hij is iemand die altijd luidop zijn gedacht zegt, zonder verpinken. Mensen houden daar van."

Lajos Kü scoort tegen de Belgen tijdens het EK van 1972.
Timmy Van Assche Lajos Kü scoort tegen de Belgen tijdens het EK van 1972.

Meer dan goulash

Hongarije heeft bij Thomas een plek in zijn hart veroverd. "Mijn papa sprak altijd Hongaars tegen me. Ik ben dan ook fier dat ik de taal machtig ben. We houden dagelijks contact en bellen elkaar voor of na een wedstrijd. Elk jaar gaan mijn vrouw Griet (32) en ik met onze zoontjes Ellis (3,5) en Milo (5) op reis naar Hongarije, op bezoek bij 'papi'. Hongarije is zo veel meer dan het Balatonmeer, Boedapest en goulash. Elke stad heeft een thermaal bad of knappe kastelen. Je hebt er ook ruige bergen en prachtige zomers." Thomas is aan de slag als IT-analist, maar heeft met Qwine een eigen Hongaarse wijnhandel. "Hongaarse wijnen zijn onbekend bij het ruime publiek, maar sommeliers schatten ze hoog in."


Zondagavond om 21 uur wordt het spannend. "Ik supporter voor Hongarije, omdat ze er na 44 jaar eindelijk nog eens bijzijn. Maar ik ben ook fan van de Rode Duivels natuurlijk. Tijdens Portugal-Hongarije afgelopen woensdag dronk ik een frisse Jupiler. 's Avonds, tijdens Zweden-België, genoot ik van Hongaarse wijn. Wie er ook wint, wie er ook verliest: ik ga sowieso tevreden zijn. Ik zal een Hongaars voetbaltruitje aandoen met een Belgische vlag rond mijn nek. De match gaan we bekijken bij vrienden: Belgische en Hongaarse hapjes, Belgisch bier en Hongaarse wijn. Het wordt sowieso een feestje."