"Ik hoef mijn been niet weg te stoppen"

HILDE GOETHALS (34) POSEERT MET PROTHESE VOOR LOKALE WINKELS

"Het is geen evidentie om schoenen te passen", zegt Hilde, hier te zien terwijl ze poseert voor Schoenwinkel Pascale.
Foto's Katrien Orlans "Het is geen evidentie om schoenen te passen", zegt Hilde, hier te zien terwijl ze poseert voor Schoenwinkel Pascale.
Hilde Goethals verloor zes jaar geleden haar linkerbeen na een bruut verkeersongeval. Na een lastige revalidatie poseert ze nu trots mét haar prothese voor een lokale schoenwinkel en boetiek. "De foto toont wie ik ben. Ik hoef mijn vals been niet weg te stoppen", vertelt een sterke Hilde.

Schoenwinkel Pascale en boetiek BlueSense, allebei in de Marktstraat, pakken uit met een opvallende campagne. Beide winkels hebben een grote affiche uitgehangen, met daarop een vrouw en haar beenprothese. Gelegenheidsmodel: Hilde Goethals, nu 34 jaar. Zes jaar geleden verloor ze haar linkerbeen na een verkeersongeval.


"Mijn toenmalige vriend en ik reden samen op een rustige zondag met de motorfiets naar mijn mama, toen een auto ons aanreed. Ik was mijn been meteen kwijt. Ik was 28 jaar en mijn wereld stond op z'n kop. Het zou nooit meer hetzelfde zijn", doet Hilde nu haar verhaal. "Ik liep ook nog zware verwondingen en breuken op. Nu kan ik er makkelijk over praten, maar toen volgde nog een lange, pijnlijke revalidatie met veel complicaties. Dankzij een goede, stevige prothese kan ik intussen fulltime werken, maar in het begin ben ik zo vaak gevallen dat al mijn broeken vol met gaten zaten."

Hilde Goethals tijdens haar fotoshoot voor boetiek BlueSense.
Foto's Katrien Orlans Hilde Goethals tijdens haar fotoshoot voor boetiek BlueSense.

Terugbetaling?

Moeten (elektrische) beenprothesen worden terugbetaald door het RIZIV? Het is een discussie die nu woedt, naar aanleiding van het programma 'Over winnaars', waarin Hannelore Vens, samen met Koen Wauters, de Machu Picchu beklom. "Een terugbetaling zou een goede zaak zijn voor mij en andere lotgenoten. Beenprothesen dienen niet alleen om een berg te beklimmen, zoals in het programma. Het is belangrijk dat de kwestie nu onder de aandacht komt."

Trots op resultaat

De foto voor beide Oudenburgse winkels werd genomen door Katrien Orlans, die zich specialiseert in portret- en documentairefotografie. "Ik wou aantonen dat niemand zich hoeft weg te steken, ook Hilde niet. Ze is een sterke vrouw en de foto toont wie ze is."


Ook Hilde is trots op het resultaat. "Vorig jaar ging ik eens winterbotjes passen bij Pascale en kwam mijn ongeval ter sprake. Het is geen evidentie om schoenen te vinden. Stiletto's kan ik niet meer dragen, maar op de foto trok ik ze wel aan om symbolische redenen. Toen ik werd gevraagd om een fotoshoot te doen, heb ik niet lang getwijfeld. Ik krijg positieve reacties. Sowieso val je met een prothese op. Mochten jij en ik samen naar het zwembad gaan, zal niémand naar jou kijken, hoor. Soms zijn al die blikken ambetant, maar in dit geval is het een zeer leuke ervaring. Ik hoef mijn vals been niet weg te stoppen."


Schoenenverkoopster Pascale Defevere duidt de campagne. "We zochten een opvallend beeld om onze opendeurweek, tot volgende week zaterdag, in de kijker te zetten. Nadat we vorig jaar een honderdjarige portretteerden, kwamen we nu bij Hilde uit. Ze is niet de zoveelste mannequin, maar een sterke, trotse vrouw. We delen aan de klanten ook postkaartjes uit met de foto." Ligt er voor Hilde een modellencarrière in het verschiet? "Ik heb nog geen aanbiedingen gekregen, maar waarom niet?", besluit ze met een knipoog.