Virtueel wandelen in vergane abdij

HOOGTECHNOLOGISCH SNUFJE IN ARCHEOLOGISCH MUSEUM IS WERELDPRIMEUR

Daniël Pletinckx en Claire Van Der Donckt demonstreren de werking van het hoogtechnologische snufje. Met je hand toon je waar je naartoe wil in de abdij.
Ronny De Coster Daniël Pletinckx en Claire Van Der Donckt demonstreren de werking van het hoogtechnologische snufje. Met je hand toon je waar je naartoe wil in de abdij.
In Ename kan je voortaan de middeleeuwse abdij te bezoeken. Virtueel, want het gebouw staat er al lang niet meer. "Maar met de technologie die we hebben ontwikkeld, lijkt het alsof je echt door het gebouw wandelt", zegt Daniël Pletinckx. Ename heeft hiermee een wereldprimeur te pakken.

Nooit eerder waren beelden te zien die tonen hoe de 13de-eeuwse abdij van Ename er van binnen uitzag. Aan de hand van de fundamenten op de archeologische site, van archeologisch materiaal dat hier de voorbije dertig jaar is opgegraven en ook door gelijkaardige gebouwen uit die tijd te bestuderen, hebben we het gebouw visueel kunnen reconstrueren. We kunnen nu de bibliotheek laten zien en tonen hoe de kapel van de abdij eruit zag", vertelt ontwerper Daniël Pletinckx.

Een beeld binnen in de abdij.
Visual Dimension Een beeld binnen in de abdij.

Computergames

"We hebben voor dit project de technologie verder ontwikkeld en toegepast, die gebruikt wordt in computergames. Maar in plaats van een denkbeeldige omgeving te creëren, hebben we de abdij van Ename gereconstrueerd. Daarvoor hebben we vele duizenden beelden gebruikt", vertelt Pletinckx.


"Je stapt in het systeem door je handen te bewegen. Zo geef je zelf de richting aan waarin je wil stappen. Kom je onderweg iets tegen, dan kan je het aanraken. Zo maak je een koffer open om te kijken wat erin staat. Er ligt een boek? Je kan erin bladeren", demonstreert Pletinckx.


"Het resultaat is verbluffend", vindt Claire Van Der Donckt van het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) Ename, waar het systeem gebruikt zal worden. "Je stapt op eigen tempo door de abdij en hoort de geluiden die daar op Pinksteren in 1290 te horen waren: de monniken zitten te zingen in de kapel. Hoe dichter je bij dat gebouw komt, hoe luider ze klinken. Alles, dus ook het geluid in 3D, lijkt alsof je echt in het gebouw bent. Dit wordt een fantastische trekpleister voor ons archeologisch centrum. Vooral scholen en groepen met gids zullen hier veel aan hebben", gelooft Van Der Donckt.


Met de integratie van dit systeem haalt het PAM Ename een wereldprimeur in huis. Opnieuw, want in 1994 paste het de techniek van virtuele realiteit ook al als eerste toe door het Tijdvenster te ontwikkelen. Dat frame staat op de archologische site en projecteert op een scherm de contouren van de abdij bovenop de nog aanwezige fundamenten. "Dat was vooruitstrevend. Ook toen waren we pioniers. Onze technologie is overgenomen in Egypte en het Vaticaan. Ik vermoed dat ook onze nieuwste uitvinding elders navolging zal krijgen", besluit Pletinckx.

Hier stap je de abdij binnen.
Visual Dimension Hier stap je de abdij binnen.