VIDEO. Update: Kebabrestaurant Damascus brandt drie weken na opening volledig uit

Ronny De Coster
Aan de Hoogstraat in Oudenaarde is deze voormiddag het kebabrestaurant Damascus uitgebrand. “Ik had de zaak pas begin deze maand geopend”, vertelt uitbater Aiad Schadeh, een Syriër die drie jaar geleden naar België kwam. De oorzaak van de brand is niet gekend. Het parket heeft een branddeskundige aangesteld om de omstandigheden te onderzoeken.

Voorbijgangers merkten rond half tien de brand op. Stephan Coesens, die in Bernardusscholen aan de overkant van de straat werkt en vrijwillig brandweerman is, snelde als eerste te hulp. “Ik was verwittigd door een medewerkster van het onthaal die de vlammen had gezien. Samen met een collega ben ik de straat overgestoken. We probeerden de brand met poederblussers te bedwingen, maar het vuur was al te hevig”, getuigt Stephan.

Bij aankomst van de brandweer was het glas van het raam aan de straatkant al stukgesprongen en sloegen de vlammen naar buiten.

“Aanvankelijk was gemeld dat er in de appartementen op de verdiepingen nog mensen aanwezig waren, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. Ook in het restaurant was er niemand. We hebben kunnen beletten dat het vuur oversloeg naar de aanpalende gebouwen. Ook de bovenverdiepingen bleven van vuur bespaard. Ze liepen wel rookschade op”, meet brandweerofficier Luc Vandefonteyne de schade op.

Drie jaar geleden ben ik uit mijn thuisland Syrië naar België gevlucht. Ik ben in Oudenaarde komen wonen, heb hier de taal leren spreken en was heel trots dat ik ook mijn eigen zaak kon opstarten. En ineens is die verwoest.

Aiad Schadeh, uitbater van Damascus Kebab

Op het moment dat de brand uitbrak was Aiad Schadeh (39), uitbater van Damascus Kebab, boodschappen aan het doen . “Ik was in Gent producten gaan kopen voor vandaag, toen ik telefoon kreeg met de melding dat er brand was in mijn restaurant. Ik heb geen idee wat er kan gebeurd zijn, want ik had vanochtend in de keuken nog helemaal niets opgestart”, zegt Aiad.

Voor hem betekent de brand een zware klap: de man had het restaurant pas drie weken geleden geopend. “Het is een ramp. Drie jaar geleden ben ik uit mijn thuisland Syrië naar België gevlucht. Ik ben in Oudenaarde komen wonen, heb hier de taal leren spreken en was heel trots dat ik hier ook mijn eigen zaak kon opstarten. En ineens is die verwoest. Ik kan het niet geloven”, zucht de man.

Branddeskundige

De brandweer kon niet achterhalen hoe de brand in het kebabrestaurant is ontstaan. Daarom heeft het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde een branddeskundige aangesteld.

Als gevolg van de felle brand bleef de Hoogstraat in Oudenaarde een tijd afgesloten voor alle verkeer.

Ronny De Coster
Ronny De Coster
“We probeerden de brand met poederblussers te bedwingen, maar het vuur was al te hevig”, vertelt Stephan Coesens, die samen met een collega vanuit de school aan de overkant van de straat als eerste naar de brand snelde.
Ronny De Coster “We probeerden de brand met poederblussers te bedwingen, maar het vuur was al te hevig”, vertelt Stephan Coesens, die samen met een collega vanuit de school aan de overkant van de straat als eerste naar de brand snelde.
Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De CosterReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.