VIDEO. De slordigste rotonde van Vlaanderen en niemand wil ze herstellen

Mocht er een klassement bestaan van de meest onverzorgde rotondes in Vlaanderen, dan maakte die op de gewestweg N60 in Eine allicht kans op een plaats in de top. Rond het monumentale beeld ‘La Reine de l’ Escaut’ tiert het onkruid welig. Op vier plaatsen liep de rotonde averij op bij ongevallen. Maar die schade blijft na maanden onhersteld. “Wij vinden nergens een aannemer die dat wil doen”, verklaart schepen John Adam (Open Vld), bevoegd voor Openbare Werken.

Een visitekaartje voor de stad, een baken met uitstraling moest de rotonde in Eine worden. De vzw stARTion onder impuls van wijlen Giovanni Van Cauwenberghe zorgde vijftien jaar geleden dat er midden op het plein ook een kunstwerk kwam. 37.000 euro had de organisatie over voor ‘La Reine de l’ Escaut se lève’ van de Enaamse kunstenaar Peter Bijls.

De stad kreeg van de schenkers en kunstenaar in het verleden al meermaals het verwijt dat ze maar weinig zorg draagt voor de site. ‘De Koningin van de Schelde’ en het verkeersplein zien er vandaag helemaal niet uit als een fier uithangbord voor de tweede cultuurstad van Oost-Vlaanderen.

Onkruid

Het keienvlakte rond het kunstwerk staat vol onkruid en de metalen schanskaven aan de rand van de rotonde zijn op maar liefst vier plaatsen zwaar beschadigd na ongevallen. De meeste beschadigingen zijn al vele maanden oud. Maar de herstelling laat op zich wachten.

Het stadsbestuur van Oudenaarde moest onlangs nog veel kritiek slikken omdat het 54.000 euro betaalde voor een modern kunstwerk voor de Scheldekop, maar lijkt tegelijk geen zorg te dragen voor een gekregen werk.

Geen sproeistoffen

“De rotonde bezorgt ons veel kopzorgen”, bekent schepen John Adam (Open Vld), bevoegd voor Openbare Werken. “We doen ons best om het onkruid op het plein te bestrijden, maar hebben daar veel moeite mee: het is niet meer toegelaten om sproeistoffen te gebruiken. Ofwel moet dit gebeuren met een gasbrander ofwel moet het onkruid handmatig worden verwijderd. Het gaat evenwel om zogenaamde kattestaarten, een onkruidsoort die enorm snel groeit en even vlug terugkeert. Ik zal er nog eens op aansturen dat de tuinaannemer de rotonde toch nog eens dringend aanpakt”, aldus Adam.

Geen aannemer te vinden

Een groter probleem blijkt de herstelling van de schade door ongevallen. “Ik heb dit nagevraagd bij onze technische dienst en daar krijg ik te horen dat er geen enkele aannemer te vinden is die dat werk wil doen. Blijkbaar is het herstellen van dat metalen net rond die kasseien geen voor de hand liggende klus. En dus zijn wij eigenlijk vrij radeloos op zoek naar een hersteller”, besluit de schepen.

De rotonde in Eine: niet meteen een mooie verwelkoming voor wie langs de N60 Oudenaarde binnenrijdt.
Ronny De Coster De rotonde in Eine: niet meteen een mooie verwelkoming voor wie langs de N60 Oudenaarde binnenrijdt.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank wyffels

  Rotondes in het buitenland zijn geen of minder een probleem. Een Belg neemt de buitenste kant om helemaal rond te rijden of neemt zijn voorrang en rijdt de rotonde op terwijl iemand op de binnenste ring zit. Dan moet die op de binnenste wachten op de bestuurder die eigenlijk had moeten wachten omdat die op de buitenste ring zit en besluit om helemaal rond te rijden. Bv. In Nederland lukt dit niet, maar in het kleine België liever chaos en wanorde. Wat de keien betreft: giet er cement tussen ...

 • Joel Nollet

  ik zou me schamen om zoiets in een dagblad te schrijven en dan nog denken dat je slim bent indien je pinklicht opzet naar rechts van op het ogenblik dat je rotonde oprijdt ben je verplicht de eerste afrit te nemen en indien je het opzet naar links dan ben in fout en riskeer je een boete indien je de tweede afrit wil nemen moet je wachten om je pinker op te zetten tot op het ogenblik dat je juist voorbij afrit bent en zo verder dus zet nooit een pinker op naar links

 • franky van steenberghe

  Didier de cocker van zodra je rotonde op rijdt moet je pinker gebruiken zodat iedereen kan zie welke afslag je gaat nemen.ken je verkeersregels!!!!

 • Toon Schouteden

  Als je niets laat repareren brengt ieder "ongeluk" geld op van de verzekering voor de stad/gemeente. Extra inkomsten zonder uitgaven: kassa, kassa. En dan afgeven op aannemers? Raar volk daar.

 • Johan Billiet

  Past toch goed -als symbool-kunstwerk dan- in het Vlaamse landschap van vuiligheid, verloedering, wanorde & chaos, amateurisme en politieke onverschilligheid...