Vervuilers en zwerfvuil in 't vizier

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN OUDENAARDE

De opbrengst van een recent rondje zwerfvuil ruimen.
Ronny De Coster De opbrengst van een recent rondje zwerfvuil ruimen.
Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men sluikafval tegen. Ook in Oudenaarde liggen de bermen bezaaid met blikjes, oude meubelen en ander zwerfvuil. Het is een grote ergernis van bevolking én politici. Open Vld wil de problematiek aanpakken door in te zetten op preventie, Groen trekt de kaart van statiegeld, terwijl sp.a de sluikstorters vooral wil bestraffen.

"De beste manier om op te treden tegen zwerfvuil, is voorkomen", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). "Denk maar aan de opruimacties van Mooimakers. Zwerfvuil is ieders probleem, dus de hele samenleving moet gemobiliseerd worden: van lokale bewoners tot horeca en verenigingen. We moeten blijven werken aan een mentaliteitswijziging bij alle mogelijke vervuilers, maar ook repressief optreden tegen de hardleerse sluikstorters. Het grote zwakke punt is daar de identificatie en pakkans. Op gevoelige plaatsen kunnen daarom best mobiele camera's ingezet worden. Maar het is beter voorkomen dan genezen", vindt burgemeester Marnic De Meulemeester.

"Zwerfvuil is ieders probleem. De hele samenleving moet gesensibiliseerd worden met acties als die van Mooimakers."

Marnic De Meulemeester (Open Vld)

Concrete voorstellen

Groen legde al in 2017 een zwerfvuilplan voor op de gemeenteraad. Het plan bevatte concrete acties: de aankoop van mobiele camera's om sluikstorters te kunnen betrappen en ontmoedigen. Een systeem van straatvrijwilligers en bermbeheerders, een sensibiliseringscampagne met affiches en een beleid met straffen en boetes voor overtreders. "We hebben de stad meermaals gevraagd om toe te treden tot de statiegeldalliantie, helaas zonder resultaat. Groen voerde actie, samen met de landbouwers en het Algemeen Boerensyndicaat, voor een degelijk zwerfvuilplan. We vinden de strijd tegen zwerfvuil van het huidige stadsbestuur ondermaats. Met Groen in het bestuur wordt hier wel veel sterker op ingezet", maakt Meuleman zich sterk.

Camera's

Het statiegeldsysteem vindt Kristof Meerschaut (N-VA) geen optie. "Het laat iedereen meebetalen, en treft dus ook wie vandaag al netjes sorteert. Zwerfvuil is een groot probleem, maar wordt veroorzaakt door een minderheid van de bevolking. Het is beter om in te zetten op een slimmer en ambitieuzer systeem waarbij alle fracties van zwerfvuil worden aangepakt, en niet alleen blik en de PET-flessen. Het is wie telkens weer zwerfvuil achterlaat die moet aangepakt worden. Op lokaal vlak kan de stad camera's inzetten om de pakkans te verhogen. Om het zwerfvuil weg te krijgen kan de stad verenigingen financieel en logistiek ondersteunen bij ruimacties", stelt Meerschaut voor.

"Boetes en werkstraffen voor hardleerse vervuilers zijn de oplossingen."

Dagmar Beernaert (sp.a)

"Zwerfvuil is echt een van de grootste ergernissen", zegt Dagmar Beernaert (sp.a). "Wij stellen Operatie Proper voor: hard optreden en tegelijk de mensen sensibiliseren. Op de kritieke plaatsen waar keer op keer zwerfafval gevonden wordt, moet je veel meer controleren en ook actief het zwerfvuil uitkammen om overtreders te pakken te krijgen, die moeten dan hoge boetes krijgen. Ook een werkstraf zou effectief zijn, laat ze bijvoorbeeld zwerfvuil opruimen." (DCRB)

De bermen liggen bezaaid met petflessen, plastic zakjes en ander afval.
Ronny De Coster De bermen liggen bezaaid met petflessen, plastic zakjes en ander afval.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.