Vernieuwde kerstmarkt met grotere ijspiste, àlle kerstkraampjes op de Markt en het Huis van de Kerstman in Oudenaarde

John Adam en Peter Simoens in het Bisschoppenkwartier, waar het ‘Huis van de Kerstman’ komt.
Ronny De Coster John Adam en Peter Simoens in het Bisschoppenkwartier, waar het ‘Huis van de Kerstman’ komt.
Een grotere ijspiste, alle kerstkraampjes op de Markt en in het Bisschoppenkwartier het Huis van de Kerstman: dat zijn de grote veranderingen die het stadsbestuur dit jaar doorvoert om de eindejaarsperiode in het centrum van de stad nog aantrekkelijker en gezelliger te maken.

Er zullen dit jaar geen kerstkraampjes meer staan aan het Droesbekeplein. “Na een grondige evaluatie door onze diensten, standhouders en de handelaarsvereniging Oudenaarde Winkelstad moeten we zeggen, dat de kerstmarkt op het Droesbekeplein geen succes was: het ligt afgelegen, buiten het zicht, in het donker en de kinderanimatie in de tenten lokte vorig jaar weinig volk. Dat kwam doordat de meeste bezoekers in de buurt van de Markt en de ijspiste bleven. Gevolg: niemand wil op Droesbeke nog een standplaats”, motiveert schepen van Feestelijkheden John Adam (Open Vld) waarom daar geen kraampjes meer komen. “Alle chalets zullen op de Markt staan. Het zullen er dit jaar ongeveer veertig zijn.”

Verplichte openingsuren en gevarieerd aanbod

Om de kerstmarkt zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maakt de stad duidelijke afspraken met de uitbaters van de chalets. “We vragen om de kerstkraampjes zo veel mogelijk open te houden. We willen zeker dat àlle chalets open zijn op vrijdag van 18 tot 21 uur, op zaterdag en zondag van 14 tot 21 uur en op 24, 26 en 31 december van 14 tot 17 uur. Dat is een minimum”, zegt de schepen.

De stad legt ook wel een sluitingsuur op: om 23 uur moeten alle kraampjes dicht. Ook op het aanbod wil John Adam ingrijpen. “We dringen er bij standhouders op aan, dat ze niet alleen eten en drinken verkopen. Om een sfeervolle kerstmarkt te creëren, heb je ook kraampjes nodig waar bezoekers leuke spullen en geschenkjes kunnen kopen. Dat gaan we zeker stimuleren”, neemt de schepen zich voor.

In het Huis van de Kerstman kunnen kinderen rustig knutselen, met de Kerstman op de foto gaan en zich laten grimeren

Schepen John Adam

En ook nieuw dit jaar: de Kerstman komt in Oudenaarde logeren. “We gaan in het Bisschoppenkwartier het Huis van de Kerstman inrichten. Met lichtversiering zullen we aangeven hoe bezoekers van op de Markt via de Sint-Walburgastraat het Huis van de Kerstman kunnen bereiken. Kinderen kunnen er rustig knutselen, met de Kerstman op de foto gaan en zich laten grimeren. Het huis zal open zijn op vrijdag, zaterdag en zondag”, voorziet Adam.

IJspiste wordt groter

Hét hart van het kerstgebeuren blijft de ijspiste. “Die zal dit jaar weer iets groter zijn: ze heeft een oppervlakte van 700 vierkante meter”, zegt sportschepen Peter Simoens (Open Vld). Voor de uitbating van de overdekte ijspiste doen we opnieuw beroep op de verenigingen van de stad. Net als vorig jaar werden àlle verenigingen aangeschreven (sport, jeugd, cultuur, sociocultureel, feestcomités, …), die zo de mogelijkheid krijgen om hun clubkas te spijzen en mee een onvergetelijke ambiance te creëren tijdens de kerstperiode.  Hiervoor krijgen de verenigingen van de stad 40 euro per aanwezigheidsuur bij de schaatsbaan. Bijkomend voordeel is, dat de vereniging voor eigen rekening spijs en drank mag verkopen in de nabije chalet”,  zegt Simoens.

De Belleman opent de ijspiste en kerstmarkt op vrijdagavond 13 december. Het schaatsteam Candy Muller treedt op en er is discodansen voor het grote publiek.

De nieuwe opstelling van de kerstmarkt en ijspiste
Stad Oudenaarde De nieuwe opstelling van de kerstmarkt en ijspiste
Een overzicht van de activiteiten op de ijspiste
Ronny De Coster Een overzicht van de activiteiten op de ijspisteReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.