UPDATE. Kunstenaar reageert ludiek op protest van buren. “Ik ben de Primark niet”

Buren plaatsen wc-pot uit protest tegen abstract kunstwerk van 54.000 euro: “Dan is dit ook kunst”

Kris Martin bij Day9
Ronny De Coster Kris Martin bij Day9

Opmerkelijke actie zaterdag in Oudenaarde: op de Scheldekop, waar een abstract beeld van kunstenaar Kris Martin werd ingehuldigd, was een paar uur ervoor nog een tweede “kunstwerk” opgedoken: buurtbewoners hadden er een… wc-pot geïnstalleerd. “Omdat de stad ons geen enkele inspraak gaf bij de keuze van het abstracte beeld, dat toch 54.000 euro heeft gekost”, motiveert een buur het protest. Kunstenaar Kris Martin reageert ludiek: “Ik ben de Primark niet.”

De misnoegde buren stelden de wc-pot voor als een werk van de Franse, dadaïstische kunstenaar Marcel Duchamp (1887-1968), maar het was pure spot.

“Ik ben niet de plaatser van die wc-pot, maar ik spreek in naam van de bewoners van de nieuwe appartementen aan de Scheldekop als ik zeg dat wij niet opgezet zijn met de komst van het abstracte kunstwerk”, zegt Jules Lambrecht.

Day After

Day After, zo hebben de buren hun eigen “creatie” genoemd, een kwinkslag naar Day9, de naam van het beeld van de Mullemse artiest Kris Martin. Zijn werk is 1,75 meter hoog en is gemaakt uit fijne bronzen profielen met een vierkante sectie van 22 millimeter. Het is een abstractie van een zittende mens die beschouwend kijkt.

Over smaken kan je van mening verschillen, maar wij hebben van de stad alvast niet de kans gehad om die van ons te formuleren.

Bewoner Jules Lambrecht

Geen inspraak

“Over smaken kan je van mening verschillen, maar wij hebben van de stad alvast niet de kans gehad om die van ons te formuleren. Als je een kunstwerk plaatst, mag je toch eens de mening vragen van de mensen die er alle dagen moeten naar kijken. Hier wonen geen onnozelaars, maar heel wat mensen die ook iets kennen van kunst. Het stadsbestuur besliste helemaal op eigen houtje dat het werk van Kris Martin hier moest komen”, betreurt Lambrecht.

Jules Lambrecht bij Day After
Ronny De Coster Jules Lambrecht bij Day After

Het geld voor mijn werk wordt overal in de wereld met plezier betaald. Ik kan voor de gelegenheid dat een sculptuur nu in mijn eigen stad wordt geplaatst toch niet zeggen: ik verkoop aan -80% of zo. Ik ben de Primark niet.

Kunstenaar Kris Martin

Niet storend

Kunstenaar Kris Martin nam de ludieke protestactie van de buren sportief op: het was op zijn vraag dat de stad de wc-pot vlak voor de inhuldiging van zijn kunstwerk niet wegnam.

“Ik trek met van die commotie eigenlijk niet veel aan. Ik ben ook geen missionaris: nog nooit heb ik geprobeerd om iemand te overtuigen van een werk van mij. Er zijn altijd mensen voor en er zijn er ook altijd tegen. Dat is ook eigen aan kunst: je ziet het graag of je ziet het niet graag. Ik trek hier toch liever de positieve kaart. Ik heb geprobeerd om een heel transparant sculptuur te ontwerpen, dat zeker niet storend is voor het unieke uitzicht dat de Scheldekop biedt. Het kunstwerk is zeker niet aanstootgevend, maar blijkbaar storen sommigen zich aan wat het kost. Ja, had de stad Oudenaarde me tien jaar gelden gevraagd om dit werk te leveren, dan was de prijs misschien veel lager geweest. Intussen is mijn marktwaarde gestegen. Het geld voor mijn werk wordt overal in de wereld met plezier betaald. Ik kan voor de gelegenheid dat een werk nu in mijn eigen stad wordt geplaatst toch niet zeggen: ik verkoop aan -80% of zo. Ik ben de Primark niet”, knipoogt Martin.

Kris Martin bij de feestelijke inhuldiging
Ronny De Coster Kris Martin bij de feestelijke inhuldiging
Day9 van Kris Marin met op de achtergrond Day After van de misnoegde buren.
Ronny De Coster Day9 van Kris Marin met op de achtergrond Day After van de misnoegde buren.143 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Vandamme

  Dat de regering eens stopt met die "verplichte" veel te dure "kunstwerken", beschermde en historische gebouwen en waar er al zo veel van zijn en bijna niemand interesse in heeft. Als het moet, bouw er gewoon wat na in bokrijk, veel goedkoper Wat vandaag als kunst verkocht wordt is gewoon een slag in het gezicht van de belastingbetaler.

 • Jules Lambrecht

  Zeer jammer dat het kunstwerk 'Day After' van de vermeende 'Marcel Duchamp' ( de WC-pot) ondertussen gestolen en in de Schelde gegooid werd. Geen enkel kunstwerk, hoe controverseel ook, verdient het om in de Schelde te belanden. Gelukkig is een foto gemaakt van de vandaal en werd deze foto overgemaakt aan de politie. Het kunstwerk was een schreeuw naar inspraak en democratisch beleid.

 • Willy Van Driessche

  Day9 troont sinds enige dagen weer alleen op de Scheldekop. DayAfter (de wc-pot) werd zondagavond om 21.45 u door een positief ingestelde kunstminnaar met bekwame spoed in de Schelde gekeild. Ludieke actie !

 • Christine Laevers

  54.000 euro omdat die kunstenaar public relations heeft opgebouwd. De WC-pot erbij is inderdaad een meerwaarde. Veel meer inhoud nu. Ik zou de twee nog verbinden met een wasdraad met wasknijpers. Elke bezoeker kan er dan iets aan hangen. Dat noemen ze 'interactieve' kunst.

 • Luc De zutter

  Kunst noemen ze dat het geld buitengooien ja ' de constructeur van dit onozele werk zal zich er vet kunnen aan likken ' en de politiekers zullen ook wel de zakken gevuld zijn wc pot mooier !