Uitbreiding leghennenbedrijf stuit op protest

De eigenaar wil een nieuwe stal en uitloopweide links van het bestaande bedrijf.
Foto Ronny De Coster De eigenaar wil een nieuwe stal en uitloopweide links van het bestaande bedrijf.
Het provinciebestuur levert aan leghennenbedrijf Albers-Dochy in Eine een vergunning af voor een bijkomende stal en loopweide voor 9.000 biokippen. Een buurtcomité kondigt aan dat het daartegen beroep aantekent en wil dat ook de stad dat doet.

Geert Albers en Ann Dochy baten aan de wijk Herlegem op de grens van Eine en Mullem een pluimveebedrijf uit, dat behoort tot de modernste in zijn soort in Europa. Per dag worden hier 130.000 tot 140.000 eieren geproduceerd, waarvan 90% bestemd is voor verwerking in de industrie. Maar liefst 150.000 leghennen verblijven in twee grote stallen. In februari dienden de eigenaars een vergunningsaanvraag in voor de bouw van een stal en aanleg van een loopweide voor nog eens 9.000 biokippen. "Dit is een activiteit die minder belastend is", maakt Geert Albers zich sterk.


Maar een buurtcomité vreest bijkomende hinder. "Het bedrijf dat er nu al staat, veroorzaakt flink wat last. Het gaat vooral om geurhinder en stof. Je ziet de stofwolken vaak zo uit de verluchting van de stallen naar buiten komen. Nog eens 9.000 kippen erbij, dat is er te veel aan", vindt het actiecomité.


Het verzamelde 120 bezwaarschriften en ook de stad bracht een ongunstige advies uit. Toch levert de bestendige deputatie een vergunning klasse 1 af. "En dus tekenen wij beroep aan. Wij verwachten van het stadsbestuur hetzelfde", zegt Hilde Derudder van het buurcomité.

Aan de schandpaal

Oudenaards schepen voor Leefmilieu Richard Eeckhout nuanceert het standpunt van de stad en wil zeker nog niet gezegd hebben dat de stad een beroepsprocedure opstart.


"Wij hadden bij de formulering van ons advies inderdaad opmerkingen, waaronder de vraag naar een milieu-effectenrapport. We moeten eerst het besluit van de deputatie bekijken om eventuele stappen te ondernemen. Maar hoedanook wil ik toch ook benadrukken, dat het ook niet de bedoeling kan zijn om dit bedrijf aan de schandpaal te nagelen. Voordien waren er nooit officiële klachten en nu de uitbreiding is gevraagd, is daar een buurtcomité in actie geschoten. Dit bedrijf ligt in een agrarische zone en moet volgens mij toch ook de kans krijgen om met de modernste technieken verder te werken", besluit Eeckhaut. (DCRB)