Tien bedrijven in Oudenaarde zwaaien zondag poorten open

Bezoekers kunnen een fietsroute volgen die hen van het ene bedrijf naar het andere brengt.

Filip Braeckman staat sinds 1987 aan het hoofd van de graanstokerij Braeckman.
© Braeckman Distillers Filip Braeckman staat sinds 1987 aan het hoofd van de graanstokerij Braeckman.
Tien Oudenaardse bedrijven, waaronder ook het stadsbestuur, zwaaien zondag 7 oktober ter gelegenheid van de Voka Open Bedrijvendag de deuren open. Bezoekers kunnen een fietsroute volgen die hen van het ene bedrijf naar het andere brengt. Beton en hout, maar ook bier en jenever zijn ingrediënten.

Hoewel je bij een ‘bedrijf’ misschien niet meteen aan een stadsbestuur denkt, doet de stad Oudenaarde dit jaar ook zelf mee. Bezoekers krijgen een unieke kijk achter de schermen van de stedelijke sportdienst, ontdekken de Finse piste, de voetbalvelden, het skatepark, het Thienpontstadion en de de splinternieuwe sporthal. De spordienst koppelt aan de Open Bedrijvendag een heuse sportbeurs waar je tal van sporten kan testen of kan kijken naar indrukwekkende demonstraties.

Er is een bezoekerswedstrijd met prijzen, geschonken door de deelnemende bedrijven.

De stad laat zondag natuurlijk ook de nieuwe sporthal zien.
Ronny De Coster De stad laat zondag natuurlijk ook de nieuwe sporthal zien.

Aarova is een maatwerkbedrijf dat tewerkstelling verschaft aan 370 personen met een arbeidshandicap. Het bedrijf beschikt over een modern en ruim machinepark, waar de werknemers onder meer instaan voor tapijt, zeefdruk, confectie, montage, handling en onderhoud. Daarnaast vaardigt Aarova teams af vanaf 8 werknemers om in het bedrijf van de klant eenvoudige productietaken op te nemen. 

• In het AZ Oudenaarde zwaaien deuren open van plaatsen waar je als bezoeker anders nooit komt. Het AZO zet enkele van haar toppers in de kijker, zoals het digitale operatiekwartier, de radiologieafdeling en de spoeddienst.  De jongste bezoekers kunnen zich een gipsje laten aanmeten en deelnemen aan een leuke wedstrijd. Het AZO voorziet ook een fotostand, waar kinderen zich kunnen laten fotograferen in een ambulance. 

• Het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen biedt een thuis voor diverse (startende) ondernemers. De rondleiding toont bedrijven uit de bouwsector (Gölz Belgium Riforce, O.M.S.), voedingssector (Kaasmeester Callebaut-Vanhaver, Belmio , Damen koffie, Pip's thee, ISBRE Water), een signalisatie- en markeringsbedrijf (Marking Solutions) en een carwrapper (Bold Wraps). 

Braeckman Graanstokerij aan de Berchemweg toont het authentieke stookproces van gin, whisky en jenever: van het malen van de granen tot de rijping. Hier kan je verschillende aroma's van kruidendistillaten leren kennen en verschillende producten proeven.

• Bij Brouwerij Liefmans laten ze wort gisten tot bier, dat ze dan verder laten rijpen. Voor de productie van Liefmans Fruitesse en Yell'Oh wordt het bier gemengd met vruchtensappen. En éénmaal per jaar maakt Brouwerij Liefmans met echte krieken zijn wereldwijd bekende Liefmans Kriek-Brut. 

Enjoytoday Meeting & Events in Melden is een exclusieve vergader- & eventlocatie met B&B en wellness. Het bedrijf toont healthy arrangementen voor je vergaderingen en (outdoor)activiteiten voor een teambuilding of  bedrijfsfeest.

Ottevaere Betoncentrale levert stortklaar beton, gestabiliseerd zand en dolomiet. Je kan er niet alleen de mensen aan het werk zien tijdens het lossen van grondstoffen per binnenschip. De betonpompbedienaar geeft uitleg over een breekinstallatie en de bediening van de betoncentrale. De dispatcher vertelt hoe de plannigsdienst van de betoncentrale werkt. 

Roos Hout & Bouw zwaait de atelierpoorten aan de Gentstraat open. De schrijnwerkerij doet ruwbouwwerk, buitenschrijnwerk en het bouwen van daken, houtskeletbouw, gevelbekleding en ook binnenschrijnwerk. 

Ook schrijnwerkerij Vander Haeghen op het Industriepark De Bruwaan laat toeschouwers toe in zijn werkhuizen. Vander Haeghen toont hoe hij een project realiseert van A tot Z met gestuurde machines en respect voor het ambacht. Alles gebeurt daar in het eigen atelier. 

Ga per fiets

De deelnemende bedrijven bevinden zich binnen een straal van vijf kilometer. Bezoekers worden daarom uitgenodigd om met de fiets te komen en de met pijlen aangeduide route te volgen.

Meer info: www.openbedrijvendag.be
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.