Stationsbuurt: opfrissen en veiliger maken

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN OUDENAARDE

De stationsbuurt in Oudenaarde is dringend aan vernieuwing toe.
Ronny De Coster De stationsbuurt in Oudenaarde is dringend aan vernieuwing toe.
Alle Oudenaardse politici zijn het erover eens: er moet iets gebeuren met de grijze stationsbuurt. Omdat de uitwerking van een eerder plan van de NMBS er niet zit aan te komen, moet de stad zélf ontwerpers aan de tekentafel zetten met als opdracht: tover de grijze stationsbuurt van Oudenaarde om tot een aangename plek. Wat zal het worden: minder of méér auto's of meer groen en misschien ook meer veiligheid?

"Oudenaarde is een pendelstad, maar de stationsbuurt is verloederd. En hoewel er al veel werd beloofd, zijn alleen de studiebureaus er beter van geworden. Aan het station is het een troosteloze buurt met als kers op de taart een dure pendelparking", bedenkt Dagmar Beernaert (sp.a). "Concreet willen wij dat inwoners van Oudenaarde gratis kunnen parkeren op de stationsparking en willen we dat de stationsbuurt grondig aangepakt en vernieuwd wordt. Er moeten mensen en middelen ingezet worden om de stationsbuurt en de stationsparking veilig te houden en de verloedering tegen te gaan", zegt Beernaert.

Stefaan Vercamer, lijsttrekker voor CD&V in Oudenaarde en pendelaar, geeft toe, dat aan het station de tijd heeft stilgestaan. "Was het masterplan, dat in samenspraak met de NMBS was opgemaakt ook uitgevoerd, dan zou de stationsbuurt een zeer levendige en hippe buurt zijn. Maar vandaag is de uitvoering niet opgenomen in het investeringsplan van de NMBS. Wie binnenkort in Oudenaarde de nieuwe bestuursploeg leidt, moet daarom de stationsbuurt opnemen als een van de eerste dossiers", vindt Vercamer.

"Een bijkomende onderdoorgang onder de perrons, een eigentijds busstation met goede verbindingen en een versterking van de treinverbindingen moeten meer mensen de trein doen nemen. Ons station is een visitekaartje voor de stad, maar kampt vandaag met een aantal problemen. Het is aan een moderne herdruk toe: een mix van nieuwe woningen en handelszaken met een mooi plein voor het station en een groene boulevardverbinding met veel ruimte voor voetgangers naar het centrum", zo wil Vercamer.

Parking inkrimpen

Elisabeth Meuleman (Groen) ziet al een concrete invulling. "Waar nu de bussen staan, moet een belevingsplein komen. De bussen kunnen gerust wat verder op de stationsparking, want sinds het betalend maken van die parking is er heel veel plaats op overschot. De buurt is grijs. Er is te weinig groen. Er moet bekeken worden waar groene plekken kunnen worden gecreëerd. De stationsbuurt wordt een mobipunt met deelauto's, diefstalveilige fietsstallingen en een elektrische shuttlebus van de stad die mensen naar het centrum brengt. En er is een crèche", zo schetst Meuleman hoe zij de vernieuwde stationsbuurt ziet.

"De stationsomgeving moet ook een leuke buurt worden als je daar niet bent om een trein of bus te nemen. En het station moet twee voorkanten krijgen, wat zeker aan de kant van de Gentstraat een uitdaging is", vindt Kristof Meerschaut (N-VA).

Is de parking achter het station te groot of gewoon te duur?
Ronny De Coster Is de parking achter het station te groot of gewoon te duur?

"Een bijkomend aandachtspunt is de problematiek van hangjongeren en het onveiligheidsgevoel in de buurt van het station", weet Open Vld-lijsttrekker en huidig burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). "We hebben een jeugdopbouwer aangeworven specifiek voor deze buurt om in contact te treden met deze jongeren, hen op te vangen en een meer zinvolle bezigheid aan te reiken. Het organiseren van kleine evenementen aan het station kan daar een mooie aanvulling op vormen. Het cameranetwerk dat nu al operationeel is aan het station, zorgt dan weer voor het tegengaan van overlast en gebeurtenissen die impact hebben op het veiligheidsgevoel", besluit De Meulemeester. (DCRB)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.