Stadsbestuur voor rechter na arbeidsongeval

BURGEMEESTER EN SECRETARIS GEDAGVAARD VOOR GEBREKKIGE PREVENTIEMAATREGELEN

Het zware arbeidsongeval gebeurde op 25 oktober 2015 in de Beverestraat in Oudenaarde.
Foto Ronny De Coster Het zware arbeidsongeval gebeurde op 25 oktober 2015 in de Beverestraat in Oudenaarde.
De Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) en zijn stadssecretaris moeten binnenkort verschijnen voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde. De arbeidsauditeur dagvaardt hen voor een arbeidsongeval twee jaar geleden, waarbij een werknemer van de stad levensgevaarlijk gewond raakte. Volgens de auditeur zijn bij de werkzaamheden de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd.

Het zware arbeidsongeval gebeurde op maandag 25 oktober 2015 in de buurt van het postkantoor aan de Beverestraat in Oudenaarde. Werkmannen van de stad moesten er het trottoir opbreken, omdat een leiding van de riolering verstopt zat.

Elektriciteitskabel

Stadsarbeider Stefaan D.V. (43) ging met een boorhamer aan de slag om een put onder het trottoir te maken. Bij dat graafwerk raakte de beitel van de machine een zware elektriciteitskabel.


Van de middenspanningsleiding, waarop 10.000 volt stroom stond, stak een grote steekvlam op. De arbeider raakte daarbij zwaar verbrand. De klap was zo hevig, dat de man naar de overkant van de straat werd geslingerd. De stadsarbeider verkeerde in levensgevaar, toen hij naar het UZ in Gent werd gebracht. Twee jaar later is de man nog altijd aan het revalideren en blijkt dat het zware arbeidsongeval ook een gerechtelijk staartje krijgt.

Veiligheidsmaatregelen

Uit onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval, oordeelt het parket dat het is gebeurd doordat er voor de werkzaamheden onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen.


De arbeidsauditeur dagvaardt zowel de burgemeester als de stadssecretaris persoonlijk, omdat zij 'geen of onvoldoende preventiemaatregelen hebben genomen bij graafwerkzaamheden in de nabijheid van nutsleidingen'. Volgens de auditeur ligt daar de oorzaak van het ongeval.


De aanklager oordeelt ook dat de stadsarbeider niet was opgeleid voor het werk dat hij deed. De stad heeft bovendien nagelaten om een coördinator aan te stellen voor de werkzaamheden in de Beverestraat begonnen en had vooraf ook eerst de eigenaar van de elektriciteitskabel moeten raadplegen en de kabels moeten lokaliseren, zo staat in de aanklacht tegen De Meulemeester en zijn stadssecretaris.

Zware straffen

Voor de feiten waarvan ze worden beschuldigd, voorziet de wetgever zware straffen: beiden riskeren een celstraf van zes maand tot drie jaar en een geldboete van 3.600 tot 36.000 euro. Daar bovenop legt de auditeur hen ook onopzettelijke slagen en verwondingen ten laste, waarvoor de wet een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete tot 3.000 euro voorziet. De stad Oudenaarde is gedagvaard als burgerrechtelijke aansprakelijke partij. De stad draait immers op voor de geldboetes waartoe de burgemeester en de stadssecretaris kunnen worden veroordeeld.

Ongezien

"Het is ongezien dat een stadsbestuur voor zo'n zware nalatigheid voor de rechter wordt gedaagd", reageert Maarten Blondeel, sp.a-gemeenteraadslid in Oudenaarde en advocaat aan de Balie in Oudenaarde.


"Ik ken geen gelijke voorbeelden bij openbare besturen. De auditeur dagvaardt ook niet zomaar lichtzinnig. De burgemeester en de secretaris zijn de uiteindelijke verantwoordelijken voor de veiligheid van het stadspersoneel. Er werden misdrijven gepleegd zoals onvoldoende preventiemaatregelen, onvoldoende opleiding, niet lokaliseren van ondergrondse elektrische kabels én onopzettelijke slagen en verwondingen. Op elk misdrijf staan zeer ernstige gevangenisstraffen en geldboetes. Het wijst op een jarenlange verwaarlozing van de veiligheidsvoorschriften voor het stadspersoneel", bedenkt Blondeel.


Hij wil van de stad op de komende gemeenteraad alvast uitleg over de veiligheidsmaatregelen bij het personeel. "Hoe komt het dat de veiligheid zodanig en fundamenteel werd verwaarloosd? En werd de veiligheid voor het personeel intussen in regel gesteld?", wil Blondeel weten.


Burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) wil voorlopig niet op de dagvaarding reageren. "We zijn de zaak met onze advocaat aan het bekijken", zegt hij.