Stad heeft er ophaalbrug bij

De nieuwe brug over de oude Scheldearm. Binnenkort kunnen fietsers en voetgangers vanop de Trekweg Rechteroever naar de Bourgondiëstraat.
Foto Thomas Vandewalle De nieuwe brug over de oude Scheldearm. Binnenkort kunnen fietsers en voetgangers vanop de Trekweg Rechteroever naar de Bourgondiëstraat.
De stad Oudenaarde heeft er een nieuwe ophaalbrug bij. Aan de passantenhaven is er een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug. "Wie langs het water fiets en naar het centrum wil, moet binnenkort niet meer in de Bergstraat tussen de wagens laveren", legt burgemeester Marnic De Meulemeester uit.

De nieuwe brug brengt fietsers en voetgangers binnenkort vanop de Trekweg Rechteroever naar de Bourgondiëstraat. Het Antwerpse bouwbedrijf Herbosch-Kiere, gespecialiseerd in bouwwerken op het water, bouwde over de oude Scheldearm een brug die qua model doet denken aan de bruggen in Amsterdam. Het middenstuk van ongeveer zeven meter wordt met een hefboomsysteem opgehaald. Het bouwwerk kost zo'n 930.000 euro en de burgemeester hoopt dat de brug tegen september operatief zal zijn. "Dit is de eerste grote en zichtbare stap in het project 'Scheldekop'", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). Met het project wil de stad het gebied tussen de Schelde en de jachthaven volledig heropwaarderen. Zo krijgt de Scheldekop in de toekomst een meervoudige rol: naast de uitbreiding van het justitiepaleis zijn hier ook meer recreatie en woongelegenheid gepland. In het gebied komen 120 woningen, kantoorgebouwen en een nieuw havenhuis. "We willen meer ruimte voor voetgangers en fietsers creëren", gaat De Meulemeester verder. "De nieuwe mobiele gelijkvloerse brug moet de fiets- en wandelnetwerken versterken. Dankzij de brug zullen leerlingen van de Abraham Hansschool op een veilige manier het centrum kunnen bereiken. Maar ook de fietser die gewoon langs de Schelde fietst en die naar het centrum wil, moet op die manier niet meer in de Bergstraat tussen de wagens laveren." (TVR)