Slimme camera’s werken na jaar nog altijd niet door problemen met software

Autobussen van De Lijn kunnen de Markt niet oversteken en moeten omrijden

De slimme camera's hangen al een jaar te wachten op software.
Ronny De Coster De slimme camera's hangen al een jaar te wachten op software.
De slimme camera’s met nummerplaatherkenning die op de Markt van Oudenaarde moeten beletten dat auto’s het plein oversteken, werken een jaar na de plaatsing nog altijd niet. “Er zijn problemen met de ontwikkeling van de software”, zegt schepen Peter Dossche (Open Vld). Een plantenbak verspert dan maar de weg, maar die belet dat ook autobussen van De Lijn de Markt over kunnen.

De vernieuwde Markt mag niet langer een rotonde zijn. Daarom mogen auto’s het plein niet meer oversteken. Alleen voor autobussen van De Lijn geldt een uitzondering. Dat was één van de uitgangspunten voor de circulatie op de vernieuwde Markt van Oudenaarde.

Om overtredende automobilisten te betrappen, liet de stad camera’s installeren die nummerplaten kunnen herkennen.

Maar een jaar na de afwerking van de Markt zijn die camera’s nog altijd niet actief. Om te beletten dat auto’s van de ene naar de andere kant van het plein rijden, is een grote plantenbak geplaatst. Gevolg is wel, dat ook autobussen van De Lijn er niet door kunnen en daardoor een omweg moeten maken.

Ingewikkelde software

“Er zijn problemen met de ontwikkeling van de software”, zegt schepen Peter Dossche (Open Vld). “De werking van dit systeem is heel ingewikkeld, omdat de nummerplaatherkenning moet gekoppeld worden aan databases en computersystemen van de politie. Specialisten zijn hier al een hele tijd mee bezig, maar het werkt nog niet”, zei Dossche op de jongste gemeenteraad. Daar had oppositieraadslid Dagmar Beernaert (sp.a) uitleg gevraagd over de nog altijd werkloze camera’s.

Omdat de camera's niet werken, moet een plantenbak vermijden, dat auto's de Markt oversteken.  Maar die houdt ook de bussen van De Lijn tegen.
Ronny De Coster Omdat de camera's niet werken, moet een plantenbak vermijden, dat auto's de Markt oversteken. Maar die houdt ook de bussen van De Lijn tegen.

“Elders werk het wel”

“Dat is toch een heel vreemde uitleg”, reageerde Dagmar Beernaert (sp.a) op het softwareverhaal. “Er zijn al zoveel plaatsen in Vlaanderen, waar camera’s met nummerplaatherkenning worden ingezet. Waarom lukt het daar wel en kan het in Oudenaarde niet? Ik kan me toch niet voorstellen, dat er voor onze stad andere dan de al bestaande software moet uitgevonden worden om nummerplaten te herkennen.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bart Demulder

    Als ze niet willen dat de mensen de markt gebruiken om over te steken dan moeten ze het ik het midden afsluiten! Nee liever boetes geven.