Schepenzoon rijzende lokale ster

ZANGER GILLES SIMOENS (14) OPENT ZONDAG BIERFEESTEN

Gilles Simoens is trots dat hij de liedjesnamiddag zondag mag openen.
Foto De Coster Gilles Simoens is trots dat hij de liedjesnamiddag zondag mag openen.
Schepenzoon Gilles Simoens (14) opent dit jaar de derde dag van de Adriaen Brouwer Bierfeesten. "Ik voel me wel héél erg vereerd dat de organisator me hiervoor heeft gevraagd want het podium van de Bierfeesten, daarvan gaat toch elke Oudenaardse artiest watertanden", weet Gilles.

Dat het zo'n vaart zou lopen met zijn hobby had Gilles Simoens tot zes maanden geleden nooit durven dromen. Maar sinds hij in oktober vorig jaar tijdens zijn eerste publieke optreden op de kermis in Etikhove de tent in vuur en vlam zette, is hij een veelgevraagde artiest. "Ik heb het voorbije half jaar al ongeveer 25 optredens gedaan. Dat is meer dan één per week", blikt Gilles terug. "Ik word op feesten altijd gevraagd als ambiancemaker: organisatoren van kermissen, verjaardagsfeesten en fuiven waar ze flink uit de bol willen gaan, vinden mij daar blijkbaar goed passen", ondervindt Gilles.


De jonge zanger heeft een repertoire van 85 liedjes. "Ik stel mijn playlist altijd samen in functie van het publiek: op een jongerenfuif zing ik natuurlijk andere nummers dan op een feest voor de derde leeftijd. Al zijn er wel die overal terugkomen. Ik ken ongeveer 25 songs van Elvis en daar put ik op elk optreden uit. Elvis, daarmee kan je overal komen. Dus dat mag er altijd in", weet Gilles uit ervaring.


Ook op de Adriaen Brouwer Bierfeesten, waar Gilles is gevraagd om de liedjesnamiddag op zondag te openen, begint zijn optreden met muziek van Elvis. "Wat een eer dat ze me daarvoor gevraagd hebben", bedenkt de tiener. "Ja, ik ben echt wel trots. Het grote podium van de Bierfeesten, daar gaat toch elke Oudenaardse artiest van watertanden."


Hij gaat de komende weken stevig repeteren. "Al doe ik dat ook voor mijn andere optredens. Ik ben van het principe, dat al wat je doet, moet gebeuren met honderd procent inzet. Een optreden voor honderd mensen in een rusthuis moet even tiptop zijn als een show voor een volle feesttent. Overal waar ik kom, moeten de mensen kunnen zeggen: amaai, dat was hier nogal in orde. Ik heb geen voorkeur voor een bepaald publiek: als ik op de planken sta, ga ik er helemaal voor", vertelt Gilles.


Vader Peter Simoens, bekend advocaat en schepen in Oudenaarde, speelt de rol van manager én technicus voor zijn zingende zoon. "Hij regelt de agenda en de contracten en op optredens bedient hij de muziekinstallatie. Vanop zijn laptop regelt hij het geluid. Mijn vader is even gedreven al ik", weet de jonge zanger.

Raymond en Laïs

Gilles Simoens is niet de enige nieuwe naam die aan de affiche van de Adriaan Brouwer Bierfeesten wordt toegevoegd. "Ook Raymond en Laïs komen", kondigt organisator Peter Decordier aan. Raymond is 65 jaar geworden en komende zomer doet hij nog eens een Best-of toer.


Ook de komst van de folkgroep Laïs vormt een verjaardagsfeestje: de band bestaat twintig jaar en begint na een tournée langs culturele centra aan een festivalzomer, die start in Oudenaarde.


Eerder raakte al bekend dat Kid Creole & The Coconuts en Cleymans & VanGeel op de affiche staan. Die vinden plaats in het laatste weekend van juni.