Richard Eeckhaut stapt uit de politiek

MATHIEU DE COCK (30) NEEMT DE FAKKEL OVER ALS SCHEPEN

Richard Eeckhaut.
Foto's DCRB Richard Eeckhaut.
Schepen Richard Eeckhaut (71) trekt zich terug uit de politiek. Eeckhaut geeft op 1 januari volgend jaar de fakkel door aan partijgenoot Mathieu De Cock (30). "Ik blik tevreden terug, maar met drie boerderijen, een aardappelbedrijf en tien kleinkinderen zal ik me niet vervelen. Ik steun ook de verjonging van mijn partij", zegt Eeckhaut.

Eeckhaut, bevoegd voor ruimtelijke ordening, milieu, landbouw, kerkfabrieken en aankopen, gaf deze week op het partijbureau van CD&V Oudenaarde te kennen dat hij de fakkel wil doorgeven aan een jonger iemand. "Zo kan de partij zich met mijn volle steun verder vernieuwen en verjongen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar", zegt Eeckhaut.

Ronny De Coster

Moderniseren

Hij is sinds 1994 actief in de gemeentepolitiek en sinds 2000 schepen. "Het was een zeer boeiende, maar niet altijd even gemakkelijke periode voor mij en onze partij. Als schepen van openbare werken en later van mobiliteit, milieu en ruimtelijke ordening, ben ik er samen met de rest van de bestuursploeg in geslaagd om de stad te moderniseren. Oudenaarde straalt dynamiek uit en trekt nieuwe inwoners aan. We hebben ruimte gecreëerd om te wonen en te werken in onze stad, met oog voor het behoud van onze natuur en landbouw. Dat evenwicht vinden tussen al die verschillende facetten is altijd mijn uitgangspunt geweest. In het bijzonder ben ik trots op wat we rond de Schelde hebben gedaan. Kijk naar Pamele en de Scheldekop. Dat wordt een prachtig gebied", bedenkt Eeckhaut.


De Leupegemnaar stapt bij de jaarwisseling helemaal uit de politiek en stapt dus ook op als voorzitter van de afvalintercommunale IVLA "Maar ik ga me geen seconde vervelen", maakt hij zich sterk. "Mijn werk als landbouwer is altijd een hobby gebleven. Ik heb drie grote boerderijen en een aardappelbedrijf en ben de trotse opa van tien kleinkinderen. Er is nog heel veel te doen. Ik wil nu vooral genieten van het leven", zegt Eeckhaut, die zich in de politiek naar eigen zeggen vooral heeft laten leiden door 'gezond boerenverstand'.

Efficiënte aanpak

"Dat gezond boerenverstand heeft ervoor gezorgd dat veel zaken, zoals waterbeheersing en de organisatie van het containerpark op een zeer efficiënte en effectieve manier werden aangepakt. Het siert Richard dat hij nu volop wil meewerken aan een verjongings- en vernieuwingsoperatie in onze partij en de jongeren met raad en daad wil blijven bijstaan", reageert partijvoorzitter Luc Lammens, die Eeckhaut als gemeenteraadslid zal opvolgen.

Verjonging

Mathieu De Cock, momenteel fractieleider van CD&V in de gemeenteraad, neemt Eeckhauts schepenambt over vanaf 1 januari en daarmee zorgt de CD&V voor verjonging in het schepencollege. Mathieu De Cock is burgerlijk ingenieur-architect van opleiding en zette zijn eerste stappen in de politiek in 2006, toen hij verkozen werd als gemeenteraadslid. De Cock is 30 jaar en voelt zich klaar voor de volgende stap.


"Intussen ben ik meer dan tien jaar actief in de gemeenteraad en kon ik verschillende grote dossiers mee opvolgen. De bevoegdheden zijn thema's waarin ik me thuis voel en waar nog grote uitdagingen liggen. Die uitdagingen wil ik met vol enthousiasme aangaan", zegt De Cock.