Recordopbrengst voor 24 uren van Oudenaarde

DEELNEMERS LATEN ZICH NIET TEGENHOUDEN DOOR REGEN

Willy Naessens' zoon Sem geeft het startschot in de regen.
Ronny De Coster Willy Naessens' zoon Sem geeft het startschot in de regen.
Wéér heeft de 24 uren van Oudenaarde een record gebroken: de zevende editie heeft maar liefst 52.500 euro opgebracht. "Ik kan alleen maar blij zijn dat onze organisatie na al die jaren blijft groeien. Meer dan zestig verenigingen en 250 medewerkers hebben zich ingezet voor de grootste benefiet van het jaar", bedenkt voorzitter Michiel Cheyns. Wij ontmoetten op het parcours enkele heel opmerkelijke deelnemers.

Aan het weer hebben de organisatoren het succes van de zevende editie alvast niét te danken: het regent flink, wanneer Sem Naessens, zoon van industrieel Willy Naessens aan het Droesbekeplein het startschot geeft. En dan moet het ergste nog komen: tussen tien en elf valt de regen met bakken.

De strafste deelnemer: Eddy De Visscher uit Sint-Lievens-Houtem, verloor een jaar gelden beide benen na een verkeersongeval en stapt mee op twee prothesen.
Ronny De Coster De strafste deelnemer: Eddy De Visscher uit Sint-Lievens-Houtem, verloor een jaar gelden beide benen na een verkeersongeval en stapt mee op twee prothesen.

Doorbijten

"Doorbijten is dan de boodschap", zegt Jan Van Haver (53) uit Bevere. Hij heeft niemand om zich even af te lossen. "Voor mij is dit geen estafetteloop: ik wandel helemaal alleen en blijf dus zelf 24 uur lang op het parcours", legt hij uit.


"Ik ben een langeafstandstapper. Zo heb ik ook al de beruchte Dodentocht in Bornem gedaan. De 24 uren zijn voor mij niet minder zwaar: ik zal ook wel aan mijn 120 kilometer komen. En wat het hier lastig maakt: je loopt altijd in rondjes van 1,3 kilometer. Dat maakt het wel een beetje saai", ondervindt Jan.


Nog véél indrukwekkender is de prestatie die Eddy De Visscher (49) uit Sint-Lievens-Houtem hier neerzet. Niet het aantal kilometers, maar de ongelooflijke volharding van deze man doen omstaanders spontaan voor hem applaudisseren.

De meest opvallende deelneemster: Sylvie Decoster stapt mee als een boom.
Ronny De Coster De meest opvallende deelneemster: Sylvie Decoster stapt mee als een boom.

Protheses

Eddy verloor beide onderbenen na een zeer zwaar ongeval met zijn vrachtwagen op de E17 in Kortrijk. "Ik zat gekneld in de cabine van mijn truck. Ze hebben ter plaatse één been moeten amputeren om me uit het wrak te krijgen. En later bleek dat ik ook mijn ander been niet kon houden. Acht weken bleef ik in een kunstmatige coma en maanden in het ziekenhuis. Maar ik heb keihard gevochten met maar één doel voor ogen: ik wou en zou terug kunnen stappen. Het was een zware strijd, die me nog elke dag veel moeite kost. Maar naar vandaag heb ik heel hard uitgekeken. En de kasseitjes van van de Markt in Oudenaarde zijn niet meteen de makkelijkste ondergrond voor wie met protheses stapt. Je kan niet geloven hoe gelukkig ik me voel dat ik hier ben", getuigt de opmerkelijk moedige man.


"We zijn apetrots op hem. Zijn wilskracht is ongelooflijk", zegt zijn echtgenote Griet Lagaert, die samen met dochter Kiara mee een deel van het parcours aflegt.

Jan Van Haver (53) stapte 24 uur lang in zijn eentje.
Ronny De Coster Jan Van Haver (53) stapte 24 uur lang in zijn eentje.

Met de kinderen

Gewoon leuk met de kindjes, dat kan ook een reden zijn om de 24 uren van Oudenaarde te stappen, toont Mieke Boone. Zij duwt een kinderwagen voort met daarin dochtertjes Fien (4) en Loes (2) die smullen van een braadworst. Ook zoontje Wout (7) stapt mee. "Ik heb gisteren ook al gelopen, maar vandaag wou ik de kindjes erbij. Het is goed om ze mee te engageren voor een goed doel", bedenkt Mieke.

Boom

En dan komt de meest opvallende deelnemer voorbij: een boom! "Ik maak deel uit van het team van Bos t' Ename. Wij zijn één van de goede doelen die delen in de opbrengst van deze benefiet. Dan is het toch maar normaal, dat je zelf ook deelneemt aan de estafette", bedenkt de als boom verklede Sylvie Decoster.