Politie overweegt lokfiets om dieven aan station te klissen

Niet alleen fietsen, maar ook onderdelen, zoals bij deze fiets het zadel, worden gestolen.
Foto Ronny De Coster Niet alleen fietsen, maar ook onderdelen, zoals bij deze fiets het zadel, worden gestolen.
De politie overweegt om een lokfiets in te zetten aan het station van Oudenaarde om fietsdieven te klissen. Het aantal fietsdiefstallen in de stationsbuurt neemt toe.

In 2015 werden in Oudenaarde 83 aangiften van fietsdiefstallen gedaan. Daarvan waren er 25 gepleegd in de stationsbuurt. Vorig jaar stegen de aantallen naar 121 en 45 en in de eerste negen maanden van dit jaar staat de teller van fietsdiefstallen in Oudenaarde al op 121, waarvan 51 in de buurt van het station.


Sp.a-oppositielid Dagmar Beernaert bracht de problematiek van de fietsdiefstallen aan het station van Oudenaarde ter sprake in de gemeenteraad. Hij suggereerde dat het inzetten van een lokfiets misschien wel een goeie manier zou zijn om fietsendieven te betrappen. Het systeem bestaat al in veel Nederlandse en een paar Vlaamse steden, maar nog niet in de Vlaamse Ardennen.


Volgens burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) wordt de inzet van een lokfiets overwogen. "Samen met de politie werken we ook een actie uit om de veiligheid in de stationsbuurt te verhogen en komt er ook een actie tegen fietsdiefstallen", zegt De Meulemeester.


Joost Duhamel, hoofd van de politiezone Vlaamse Ardennen, bevestigt dat hij onderzoekt of het mogelijk is om dieven te klissen door een zogenaamde lokfiets te plaatsen.


"Dit is een fiets die is uitgerust met een tracking systeem, waardoor hij op te sporen is. De fiets wordt zonder slot in een fietsenrek geplaatst", legt Duhamel uit."Het gebruik van zo'n lokfiets is wel strikt gereglementeerd. Hiervoor moeten we groen licht krijgen van het parket om van zo'n systeem gebruik te maken. We moeten dit sterk argumenteren. En daarmee zijn we nu bezig, samen met het onderzoek naar het financiële plaatje", verduidelijkt Duhamel. (DCRB)