Politie op dievenpad: "Houten ramen? Een feest voor gaatjesboorders!"

Hoofdinspecteur Guido Moerman op bezoek bij Peter De Smeyter in Mullem. "Dit raam is een makkie voor inbrekers: ze boren een gaatje en duwen de hendel weg."
Foto De Coster Hoofdinspecteur Guido Moerman op bezoek bij Peter De Smeyter in Mullem. "Dit raam is een makkie voor inbrekers: ze boren een gaatje en duwen de hendel weg."
Ter gelegenheid van '1 dag niet', de actiedag tegen inbraken, kropen agenten van de politiezone Vlaamse Ardennen gisteren in de huid van een inbreker. "Je kan je niet voorstellen hoe nonchalant sommige mensen zijn", vertelt hoofdinspecteur Guido Moerman.

Is uw huis wel voldoende tegen inbrekers beveiligd ? De politie Vlaamse Ardennen had via de buurtinformatienetwerken inwoners de kans gegeven om hun huis aan een stresstest te onderwerpen. Maar liefst 124 gezinnen gingen de uitdaging aan en kregen onverwachts een politieagent aan de deur, op zoek naar de zwakke plekken in de beveiliging. In Mullem heeft hoofdinspecteur Guido Moerman al meteen prijs. "Ik heb alleen maar een tangetje nodig om in een paar seconden uw huis binnen te dringen", drukt hij Peter De Smeyter met de neus op de feiten. Het probleem situeert zich aan de voordeur. "Het cilinderslot steekt bijna een centimeter uit de deur. Dat is voor inbrekers een cadeautje. Ze plaatsen een tang op dat slot, wringen twee keer en het slot breekt af. Ik denk dat zowat de helft van alle inbraken op die manier gebeuren", vertelt de politie-inspecteur.

Oplossing

De oplossing is eenvoudig: een opzetstukje zonder schroeven aan de buitenkant. Het kost maar een paar euro. De politieman zag ten huize De Smeyter meteen een tweede manier om makkelijk binnen te dringen. "Houten ramen? Een feest voor gaatjesboorders ! Ze maken een gat net onder de hendel van het raam, steken er een stokje door en duwen de hendel zo open. Je kan het makkelijk oplossen door in de hendel zelf een gaatje te boren en er een spil door te stoppen, zodat die niet meer kan bewegen", raadt Guido Moerman aan. De eigenaar krijgt ook goeie punten: er hangt verlichting met een bewegingssensor en de haag aan de straatkant is niet te hoog. "Het is belangrijk dat de voordeur van je woning van op straat te zien is", benadrukt Moerman.

Uitnodiging voor dieven

"Je kan je niet voorstellen hoe nonchalant mensen soms zijn", vervolgt de inspecteur. "Ik controleerde een woning waar er een ladder hing aan het tuinhuis. Echt wel een uitnodiging. In dat tuinhuis stonden vier peperdure fietsen. En dan zie je ook nog altijd dat mensen voor hun raam een bordje zetten met 'geen brood'. Dat stopt de bakker, maar niet de inbreker." (DCRB)