Peuters duiken experimenteerklas in

Peuters op ontdekking in de experimenteerklas.
Foto De Coster Peuters op ontdekking in de experimenteerklas.
In de Broebelschool van het GO-onderwijs in Oudenaarde is gisteren een zogenaamde 'friemelklas' in gebruik genomen. "Dit is een experimenteerklas, waar de peuters op ontdekking gaan", zegt Joke Coene, vestigingsverantwoordelijke van de Broebelschool, die vaart onder de vlag van de Abraham Hansschool.

"Elke peuter- en kleuterklas moet kinderen prikkelen en nieuwsgierig maken, maar in de friemelklas gaan we nog een stapje verder. In plaats van de gebruikelijke bouwblokken, bieden we hen bijvoorbeeld een heleboel ander materiaal aan, zodat ze zelf kunnen uitzoeken welke onderdelen ze kunnen combineren. Dat levert verrassende resultaten op en maakt de kinderen vindingrijker", zegt Joke Coene. Ook een snoezelhoek en een ballenbad staan in de experimenteerklas. "Omdat we ook de socio-emotionele vaardigheden aanwakkeren", zegt Coene.


Het nieuwe pedagogische project van de school, gebaseerd op de onderwijsprincipes van jeugdschrijver en gewezen onderwijzer Marc De Bel, legt de school geen windeieren. "Toen we beslisten om de school om te vormen tot Broebelschool, zaten hier 80 kinderen. Dit jaar zullen we aan 155 leerlingen komen. Omdat we de kwaliteit van het onderwijs belangrijker vinden dan leerlingenaantallen, hebben we al uitgemaakt dat we maximaal 180 kinderen toelaten", zegt Coene. (DCRB)