Oudenaards bruin bier van Brouwerij Roman: “Het AB’tje vormt al sinds 1545 het fundament van onze brouwerij”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Marketingmanager Thomas Lauwaert van brouwerij Roman schenkt een AB’tje uit.
Ronny De Coster Marketingmanager Thomas Lauwaert van brouwerij Roman schenkt een AB’tje uit.
Bruin bier zit verweven in het DNA van Brouwerij Roman in Mater. De familie Roman maakt het bier al sinds 1545 en doet dat nog altijd met veel toewijding. “Ons AB’tje is in de streek alom bekend. Je kunt het vergelijken met een bruine pils”, vertelt marketingmanager Thomas Lauwaert.

Het Oudenaards bruin bier van Roman heet sinds 2014 officieel Adriaen Brouwer, genoemd naar de Oudenaardse schilder die in de jaren 1600 heeft geleefd, maar vraag het aan een Oudenaardist en hij zal over een AB’tje spreken. Adriaen Brouwer is een dorstlessend bier van lage gisting. “Je kunt het een beetje vergelijken met een bruine pils”, vertelt marketingmanager Thomas Lauwaert. “De kleur van het bier is bruin door de mout, maar het is geen zwaar bier, zoals veel mensen denken. In de middeleeuwen werd bruin bier zelfs meer gedronken dan water omdat dit laatste niet zuiver genoeg was.”

In de middeleeuwen werd bruin bier zelfs meer gedronken dan water omdat dit laatste niet zuiver genoeg was

Thomas Lauwaert

Bronwater

Met Carlo en Lode Roman staat nu de veertiende generatie van de familie aan het hoofd van de brouwerij in Mater, maar het was Joos Roman die in 1545 begon met brouwen. Hij opende toen herberg De Clocke op een drukke heirweg in Mater. De herberg produceerde alles zelf, en had daarbij ook een  graanmolen en brouwerij. “Generatie na generatie is het brouwen belangrijker geworden. Tot de Tweede Wereldoorlog brouwden we alleen bruin bier. Daarna is de brouwerij op de kar gesprongen van de pils, maar het bruin bier is altijd belangrijk gebleven. Het is het fundament van de brouwerij. Het is ook een echt streekproduct dat we brouwen met water uit een eigen bron op enkele kilometers van de brouwerij. Vooral hier onder de kerktoren is Adriaen Brouwer populair. We kunnen het niet in grote hoeveelheden exporteren naar het buitenland en zelfs buiten Oost-Vlaanderen ligt het al moeilijker, maar toch houden we er enorm van. Het is een uniek product waarmee we ons kunnen onderscheiden.”

Oudenaards bruin bier, ook wel Adriaen Brouwer of AB’tje genoemd.
Ronny De Coster Oudenaards bruin bier, ook wel Adriaen Brouwer of AB’tje genoemd.

Degustatiebier

Inwoners van Oudenaarde en omgeving kennen Adriaen Brouwer, maar Roman doet ook inspanningen om het bier elders aan de man te brengen. “Vooral naar nieuwe klanten toe blijft het belangrijk het bier onder de aandacht te brengen. Als we dat niet doen, lopen we het risico dat het product vergrijst met de doelgroep. Daarom hebben we Adriaen Brouwer onlangs in een nieuw jasje gestoken. Vroeger stond Adriaen Brouwer op het etiket afgebeeld als edelman, maar dat was hij eigenlijk niet. Hij was meer een woesteling die vooral geïnteresseerd was in het dagelijks leven en in de cafés. We hebben hem daarom wat passender afgebeeld op het etiket. We verkopen Adriaen Brouwer nu ook samen met twee andere bruine bieren: de AB Tripel en AB Oaked. Dat zijn twee bio- en degustatiebiersoorten. We hopen dat de traditionele Adriaen Brouwer kan meesurfen op hun verhaal.”

Vroeger stond Adriaen Brouwer op het etiket afgebeeld als edelman, maar zo was hij eigenlijk niet. Hij was meer een woesteling die vooral geïnteresseerd was in het dagelijks leven en in de cafés

Thomas Lauwaert

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.