Opnieuw vechten tegen turbines na aanvraag windmolenbedrijf?

Inwoners van Mullem en Heurne vrezen dat ze binnenkort weer tegen windmolens moeten vechten. De onrust komt er nadat vier grondeigenaars bezoek kregen van het Harelbeekse bedrijf Aspiravi. "Wij hebben alleen maar geïnformeerd, maar hebben geen concrete plannen", reageert het betrokken bedrijf.

Vier eigenaars kregen onlangs van een vertegenwoordiger van Aspiravi de vraag of ze dat bedrijf opstalrecht wilden verlenen op een stuk grond. Het gaat om twee percelen op het grondgebied Heurne, één in Mullem en ook een in Huise. Ze liggen allemaal langs de gewestweg N60. Het bezoek van de vertegenwoordiger van de West-Vlaamse windenergiemaatschappij veroorzaakt onrust in de betrokken dorpen. Vijf jaar geleden was er al een gelijkaardige aanvraag. Toen wou het bedrijf EnerVest drie windturbines bouwen. Omwille van de grote negatieve impact op het landschap en onder druk van fel burenprotest kwam er toen geen vergunning. "Het stadsbestuur moet de betrokken bevolking dringend inlichten over deze nieuwe aanvraag en ook meteen haar standpunt bekend maken", vindt Kristof Meerschaut (N-VA).

"Voortdurend onderzoek"

Hij vroeg tijdens de gemeenteraad naar een stand van zaken. "Er zijn alleen maar geruchten", zegt milieuschepen Richard Eeckhaut (CD&V). "Bij de stad heeft nog niemand iets komen vragen en er is zeker geen vergunningsaanvraag ingediend. Een standpunt innemen kunnen we dus ook niet", vindt Eeckhaut. "Wij hebben inderdaad nog helemaal niets gevraagd en hebben in Oudenaarde ook helemaal geen concrete plannen" zegt Ann Schaubroeck, woordvoerder van Aspiravi. "Dat er vertegenwoordigers bij mensen op bezoek zijn geweest, wil nog niet zeggen dat er een project komt: wij onderzoeken voortdurend in heel België of er plaatsen zijn die eventueel in aanmerking komen voor de uitbouw van ons windmolenpark. Het is dus wel heel voorbarig om te gaan denken dat we plannen hebben om in Mullem, Heurne en Huise windmolens te bouwen", maakt Schaubroeck zich sterk. (DCRB)