Oplichters die afvalintercommunale IVLA meer dan 145.000 euro lichter maakten, riskeren tot 18 maanden cel

Illustratiefoto.
thinkstock Illustratiefoto.
Drie vrouwen en één man die afvalintercommunale IVLA opgelicht zouden hebben voor 146.454,66 euro riskeren tot 18 maanden cel. Het viertal zou in 2015 onder meer overschrijvingsformulieren en contracten voor luxewagens vervalst hebben.

De bal ging aan het rollen toen IVLA bericht kreeg van de afvalophaler Van Gansewinkel dat er nog openstaande facturen waren hoewel de afvalintercommunale er zeker van was dat de facturen al betaald waren. De overschrijvingen bleken onderschept en vervalst waardoor het geld niet op de juiste rekening belandde, maar wel op die van beklaagde H.L. (39). Het bankonderzoek toonde aan dat de vrouw het geld vervolgens doorstortte naar rekeningen in het buitenland. Het Openbaar Ministerie vordert één jaar cel voor de vrouw. 

Luxewagens

De drie andere beklaagden worden verdacht een andere manier van oplichting. Zij zouden vijf verschillende autogarages bezocht hebben om contracten voor luxewagens af te sluiten op naam van ILVA. Ze vervalsten hiervoor onder meer een handtekening. Dankzij een controle van de bank, kon een bedrag van 50.358,68 euro nog gerecupereerd worden. Het Openbaar Ministerie vordert één jaar cel voor twee vrouwen die de garages bezochten. Een man die eveneens betrokken was bij de oplichting riskeert 18 maanden cel omdat er al veroordelingen op zijn strafblad staan.

Identiteit gestolen

De beklaagden verklaren in de rechtbank dat ze zich van geen kwaad bewust waren. De 39-jarige vrouw van wie het rekeningnummer werd gebruikt om de overschrijvingsformulieren te vervalsen zegt zelf het slachtoffer te zijn van identiteitsdiefstal. De anderen wijzen naar elkaar voor wat de dubieuze activiteiten met de luxewagens betreft.

De rechtbank zal op 22 november een vonnis vellen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.