Opgelet, hier verandert rijrichting

NIEUW VERKEERSCIRCULATIEPLAN VANAF VANDAAG VAN KRACHT

Een auto rijdt van aan de Markt de Broodstraat in. Vanaf vandaag mag je de Broodstraat enkel nog in vanaf Krekelput.
Foto De Coster Een auto rijdt van aan de Markt de Broodstraat in. Vanaf vandaag mag je de Broodstraat enkel nog in vanaf Krekelput.
Wie vandaag met de auto in hartje Oudenaarde moet zijn, kijkt maar beter extra uit. Het nieuwe circulatieplan is van kracht en dus wijzigt de verkeersregeling in heel wat straten. Op tal van plaatsen wordt de rijrichting omgedraaid. Ook wordt het hele stadscentrum zone 30. De parkeertarieven wijzigen ook.

4 Andere rijrichting

Nog voor de werken voor de heraanleg van de Markt in september van start gaan, veranderen al een aantal straten van rijrichting. De Broodstraat mag je met de auto enkel nog in vanaf Krekelput. De Einestraat kan je met de auto enkel nog inrijden vanaf de Markt. Naar de Burgschelde, tussen de Broodstraat en Burg, kan je met de auto enkel nog in vanaf de Broodstraat. De Kasteelstraat wordt enkelrichting. Je mag de straat de auto enkel nog inrijden vanaf Burg. Het stukje Lappersfort tussen de Einestraat en Burgschelde mag je enkel nog in vanaf Burgschelde.

4Meer fietsers

Met het nieuwe circulatieplan hoopt het stadsbestuur meer fietsers in het straatbeeld te zien opduiken. "In tegenstelling tot de auto's mag je met de fiets wél in beide richtingen rijden in de Broodstraat, Einestraat, Burgschelde, Kasteelstraat en Lappersfort. We investeerden de voorbije jaren fors in nieuwe fietspaden om er voor te zorgen dat het centrum veilig bereikbaar is voor fietsers. Op verschillende plaatsen rond de Markt worden nieuwe fietsstallingen voorzien. Ook aan het stadhuis, de bibliotheek, in de winkelstraten, de Kleine Markt en het centrum Ronde van Vlaanderen kan je gratis en veilig je fiets stallen", merkt mobiliteitsschepen Lieven Cnudde (CD&V) op.


"Door deze wijzigingen door te voeren voor de start van de werken aan de Markt zorgen we er voor dat de bereikbaarheid van de Markt zo groot mogelijk is tijdens de heraanleg", zegt Cnudde.

4 Zone 30 in centrum

Vanaf vandaag wordt het hele stadscentrum van Oudenaarde ook een zone 30.


De snelheidsbeperking geldt in het gebied tussen de spoorwegonderdoorgang aan de Beverestraat, de Dijkstraat en de Matthijs Casteleinstraat. Zo sluit de zone 30 in het centrum aan op die van Pamele, die in 2013 werd ingevoerd. Ook het Stationsplein wordt meegenomen in de nieuwe zone 30. De Dijkstraat en de Matthijs Casteleinstraat vallen buiten de zone 30. Daar blijft een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur (bebouwde kom) van kracht.

4 2 uur betalend parkeren

Ook op vlak van parkeren (en wat het kost) verandert er vandaag heel wat in hartje Oudenaarde. De randparkings aan de Gobelinstraat, in de dreef aan de BrandWoeker, in de Neringstraat, aan De Ham, de Meerspoort Noord en aan het Administratief Centrum Maagdendale blijven gratis. Je betaalt voortaan wel als je je auto achterlaat aan de Meinaert, Voorburg, Burg, Burgschelde, Generaal Pershingstraat, Gevaertsdreef (enkel het deel tussen het Tacambaroplein en de Generaal Pershingstraat), Achter de Wacht en Woeker. De maximale parkeerduur bedraagt overal in de betalende zone 2 uur. Per uur betaal je een euro. Het gratis kwartier blijft behouden.