Ook zware jongens spelen pingpong

PLOEG GEDETINEERDEN OPENT TAFELTENNISSEIZOEN IN OOST-VLAANDEREN

Een gedetineerde neemt het op tegen een tafeltennisspeler van TTC Meteor (rechts in blauwe tenue).
Foto JEW Een gedetineerde neemt het op tegen een tafeltennisspeler van TTC Meteor (rechts in blauwe tenue).
Tot viermaal per week trainen, maar niet met hun ploeg mogen promoveren omdat ze nooit op verplaatsing mogen spelen. Geen derde helft na elke wedstrijd, maar wel terugkeren naar hun cel. Uw krant volgde TTC Welfare, de tafeltennisclub van de gevangenis van Oudenaarde. De gevangenen speelden hun eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen.

De veteranen van tafeltennisclub Meteor Oudenaarde zakten afgelopen vrijdag af naar de gevangenis van Oudenaarde voor een unieke pingpongervaring. Daar namen ze het op tegen spelers '0606', '0303' en '0202'. Al 31 jaar is TTC Welfare aangesloten bij de Vlaamse Tafeltennisliga en nemen ze het op tegen gewone burgers die als hobby competitief tafeltennissen. Een unicum in ons land. "Voor gevangenen is het niet evident om met mensen van buiten in contact te komen", zegt sportfunctionaris van de Oudenaardse gevangenis en secretaris van TTC Welfare Heather Loontjens. "Maar dit is heel laagdrempelig. We kozen bewust voor tafeltennis als competitiesport. Toen de club werd opgericht werd, was de sport heel populair dankzij de goede prestaties van Jean-Michel Saive. En tafeltennis is heel toegankelijk, ook voor de oudere gedetineerden."

Professionele trainer

De spelers van TTC Welfare spelen twaalf keer per jaar tegen een 'normale' tafeltennisploeg. Maar zich zo maar laten afslachten willen ze niet. Zo trainen ze tot viermaal per week in de fitnesszaal, hun pingpongarena, terwijl andere gedetineerden zich met gewichten in het zweet werken. "Om de twee weken komt er zelfs een professionele tafeltennistrainer les geven", gaat Loontjens verder. "Iedereen kan zich opgeven om te tafeltennissen. De besten spelen dan competitie. Alleen wie een tuchtsanctie heeft waardoor die aan geen enkele groepsactiviteit mag deelnemen, die kan niet pingpongen."

Contact met buitenwereld

De spelers kunnen dan wel volop trainen en proberen zo hoog mogelijk te eindigen in de eindrangschikking, toch zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan hun deelname aan de competitie. Zo kunnen ze met hun ploeg nooit promoveren. Hun match, driemaal drie enkelspel en een dubbelmatch, begint altijd om 19 uur en eindigt om 21 uur. Zijn nog niet alle wedstrijden gespeeld? Pech, dan zijn dat allemaal forfaitnederlagen voor Welfare. Staken de cipiers? Dan gaat de competitieavond niet door. Op die manier eindigde de club vorig seizoen laatste, waarbij het beste resultaat een eenmalig gelijkspel was.


"Maar ze zijn vooral blij dat ze met mensen van de buitenwereld in contact komen. Ze vinden het erg bewonderenswaardig dat mensen van buiten de gevangenis naar binnen willen gaan om met hen een activiteit te doen. Ze hebben daar immens veel respect voor. Weet je, het zien er wel stoere jongens uit, maar ze hebben vaak maar een laag zelfbeeld. Daarom vinden ze die competitie zo belangrijk. Dat uit zich dan ook in de omgangsvorm. Ze zijn altijd heel vriendelijk en beleefd. Problemen zijn er dan ook nog nooit geweest", aldus Loontjens. Voor de bezoekers uit Oudenaarde was het vooral een speciale ervaring. "We moeten op voorhand al doorgeven wie er komt spelen, zodat ze ons kunnen screenen", zegt kapitein Claudio Deroma. "Aan de poort moeten we onze zak door de scanner laten gaan, zodat de bewakers zeker zijn dat we niks binnensmokkelen. Het blijft ook gewoon afwachten hoe de avond verloopt want je weet nooit wie je tegenover je hebt staan. Maar het is nu mijn vijfde keer dat ik hier kom spelen. De eerste keer is het allemaal wat raar, maar uiteindelijk hebben we hier nog nooit problemen gehad. En voor die mensen is het een mooie kans om weer in de maatschappij te komen."

Zware straffen

De gevangenen van Welfare lopen niet te koop met hun verleden. Niemand van de tegenstanders weet waarvoor hun opponenten in de cel zitten. Maar in de gevangenis van Oudenaarde zitten enkel mensen die een lange straf hebben gekregen. "Dat zijn dan straffen van minimum vijf jaar en maximum levenslang. Het gaat dan ook om mensen met een bepaalde persoonlijkheidsstoornis, zoals agressie, iets psychisch,...", duidt Loontjens. Geen doetjes dus. Zo fungeerde Roland Feneulle, de kompaan van de beruchte moordenaar Freddy Horion, nog als scheidsrechter bij het tafeltennissen.


De wedstrijd tussen Welfare en Meteor verliep erg vlot en sportief. In het begin ging de wedstrijd zelfs mooi gelijk op tot 2-2, maar vlak voor het dubbelspel konden de bezoekers een kloof slaan tot 2-5. Die achterstand kregen de gedetineerden niet meer weggewerkt, waarop de match op 3-7 eindigde.